Current Affairs GK MCQ: 22-30 June 2019 [English]

Current Affairs GK MCQ: 22-30 June 2019

Current Affairs GK MCQ: 22-30 June 2019 [English]

Current Affairs GK MCQ: 22-30 June 2019 [English] Free PDF Download for WBCS, SSC, IBPS (Clerk & PO), Rail (Gr. D, ASM, TTE), Food Sub Inspector, WB Police, Gram Panchayat, Postal Assistant, Agriculture, Court, PSC, LIC, CMAT and all other competitive exams.

Current Affairs GK MCQ: 22-30 June 2019 [English] PDF Download link is provided at the end of the post

Current Affairs GK MCQ: 22-30 June 2019 [English]

  1. Who has become the first sitting US president to set foot in North Korea?
    A. Donald Trump

    B. Barack Obama
    C. Robert Mueller
    D. Joe Biden
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Donald Trump
    Explanation: Both countries agreed to set up teams to resume stalled nuclear talks. The snap Sunday meeting is an extraordinary development in the mutual relations of these countries.
  2. The second anniversary of Good & Services Tax (GST) is to be observed on ________.
    A. 1st July

    B. 4th July
    C. 6th July
    D. 8th July
    Correct Answer
    Correct Answer – A. 1st July
    Explanation: GST was launched on the 1st July, 2017 in a majestic ceremony held in the Central Hall of Parliament on the midnight of 30th June, 2017.
  3. Under the Motor Vehicles (Amendment) Bill, there will be a Rs ________ fine for not giving way to emergency vehicles.
    A. 5000

    B. 10,000
    C. 20,000
    D. 50,000
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 10,000
    Explanation: The decision is undoubtedly good. Because many a times patients in critical condition have to wait for the path of an ambulance to clear on the road. It was introduced following several cases that surfaced where ambulances were stuck for hours.
  4. The Ministry of Tribal Affairs and TRIFED has launched _____________ to create awareness and promote tribal arts and crafts, as well as aid in socio-economic welfare of over 700 Indian tribes.
    A. Adivasi Uthan

    B. Go Tribal Campaign
    C. Tribes & India
    D. Adivasi Kranti
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. Go Tribal Campaign
    Explanation: It aims to promote the tribal communities of India and their art. Besides this, it also has an objective to help them to go global and providing them opportunities to attain a sustainable livelihood.
  5. ________ is the day designated to celebrate the International Day of Parliamentarism.
    A. June 28

    B. June 30
    C. July 4
    D. July 8
    Correct Answer
    Correct Answer – B. June 30
    Explanation: This day celebrates parliaments & the ways in which such systems of government improve the lives of people the world over.
  6. One of India’s largest cryptocurrency exchange, __________, shut down recently owing to regulatory troubles.
    A. Libra

    B. Koinex
    C. WannaCry
    D. Peta
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Koinex
    Explanation: Koinex was set up in 2017. Within four months, it was the country’s largest digital assets trading fund.
  7. Which among the following released “Renewable Power Generation Costs” report?
    A. World Bank

    B. IRENA
    C. IMF
    D. UNICEF
    Correct Answer
    Correct Answer – B. IRENA
    Explanation: It determined that costs from all renewable power generation technologies dropped in 2018. It is worth noting that onshore wind and solar PV power are now often less expensive than any fossil fuel option.
  8. India’s Ahmedabad and Japan’s _______ will now be sister cities, according to the letter of Intent (LoI).
    A. Kobe

    B. Nagoya
    C. Tokyo
    D. Osaka
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Kobe
    Explanation: The concept of sister cities/twin towns is a legal and social agreement to promote cultural & commercial ties. It is worth noting that PM Modi is in Japan to attend G20 Summit which will be held in Osaka.
  9. Prime Minister Narendra Modi held an informal meeting of the BRICS in _______
    A. New Delhi

    B. Osaka
    C. Beijing
    D. Moscow
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Osaka
    Explanation: BRICS leaders, PM Modi, Jair Bolsonaro (Brazil), Vladimir Putin (Russia), Xi Jinping (China) and Cyril Ramaphosa (South Africa) attended the meeting to exchange ideas. In his remarks, PM spoke about strengthening the WTO, ensuring energy security and the need to work together to fight terrorism.
  10. Taiwanese firms are in the process of setting up an IT and electronics cluster in which among the following cities?
    A. Noida

    B. Chandigarh
    C. Bengaluru
    D. Kochi
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Bengaluru
    Explanation: The annual bilateral trade between India and Taiwan was around $7 billion last year. The proposed cluster will deepen their engagement in the domestic market.
    Current Affairs GK MCQ: 22-30 June 2019
  11. Treaty of Versailles, which ended the state of war between Germany and the Allied Powers, was signed on ___________.
    A. 29 June 1934

    B. 30 June 1900
    C. 21 June 1907
    D. 28 June 1919
    Correct Answer
    Correct Answer – D. 28 June 1919
    Explanation: June 28, 2019 marks the centenary of the Treaty of Versailles. This treaty formally ended World War I.
  12. International Day of the Tropics, sometimes seen in the news, is observed on ________.
    A. June 29

    B. June 30
    C. July 5
    D. July 10
    Correct Answer
    Correct Answer – A. June 29
    Explanation: The Tropics host nearly 95% of the world’s mangrove forests by area. It aims to raise awareness to the specific challenges faced by tropical areas.
  13. ___________ decided to issue “red cards” to men who harass women on streets.
    A. Chandigarh Police

    B. Noida Police
    C. Jaipur Police
    D. Ahmedabad Police
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. Noida Police
    Explanation: The red cards will act as warnings. The cards will be handed out on suspicion by the state’s ‘anti-Romeo squads’. On an average, eight women are raped and 30 abducted every day in UP.
  14. NASA just announced an ambitious plan to send a drone to Titan. Titan is the largest moon of which among the following planets?
    A. Jupiter

    B. Saturn
    C. Mercury
    D. Venus
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. Saturn
    Explanation: Titan is Saturn’s largest moon. It is considered to be a richly organic world of its own. The Dagonfly drone will be launched in 2026. Titan is the second largest moon in our solar system.
  15. Exporters body FIEO has elected ____________ as its new President.
    A. Sharad Kumar Saraf

    B. Ramesh Saini
    C. UK Mishra
    D. V Naipaul
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Sharad Kumar Saraf
    Explanation: Saraf, at FIEO, has served twice as Vice-President and 4 times as Regional Chairman. He has replaced renowned exporter Ganesh Kumar Gupta. FIEO stands for Federation of Indian Export Organisations.
  16. __________ is India’s expensive city, according to the survey by global consulting leader Mercer.
    A. Mumbai

    B. Chandigarh
    C. Pune
    D. Bengaluru
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Mumbai
    Explanation: According to Mercer’s 25th Annual Cost of Living Survey, Mumbai is India’s most expensive city owing to having one of the highest residential housing prices.
  17. Which among the following has appointed Madhukar Kumar as its Chief Analytics Officer?
    A. Indeed

    B. Shine
    C. Amazon
    D. Flipkart
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Shine
    Explanation: It is worth noting that Shine.com is currently focusing on ramping up its senior management team. He has over 13 years of experience across Artificial intelligence (AI), Machine learning (ML), data sciences, predictive analytics etc.
  18. The Odisha government has appointed ______________ as the new Advocate General for the state.
    A. Ashok Parija

    B. Ramesh Chand
    C. Tulsi Prasad
    D. Hemant Khare
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Ashok Parija
    Explanation: He was designated as a Senior Advocate in 2003 in the Orissa High Court. He will replace erstwhile Advocate General Surya Prasad Misra.
  19. All panchayats will be provided high speed broadband connections under which among the following projects by March 2020?
    A. RailWire

    B. IndiaGoogle
    C. BharatNet
    D. MuftSeva
    Correct Answer
    Correct Answer – C. BharatNet
    Explanation: BharaNet is a digital connectivity initiative. It was originally launched under UPA-II government.
  20. Who became the fastest batsman to score 20,000 international runs?
    A. Virat Kohli

    B. M. S Dhoni
    C. Rohit Sharma
    D. Shikhar Dhawan
    Correct Answer
    Correct Answer– A. Virat Kohli
    Explanation: Virat surpassed Tendulkar & Brian Lara to get to the landmark. Kohli has been in superb form in the ICC cricket World Cup 2019.
    Current Affairs GK MCQ: 22-30 June 2019
  21. Which became the first central university to introduce answer sheet display system before result declaration?
    A. JNU

    B. Delhi University
    C. MANUU
    D. AMU
    Correct Answer
    Correct Answer – C. MANUU
    Explanation: The students are provided opportunity to learn till the declaration of their results, through this system. According to Hyderabad-based Maulana Azad National Urdu University, it is the first central university in the country to introduce this system.
  22. Wildlife experts have discovered the Impressed Tortoise in which among the following states?
    A. Manipur

    B. Arunachal Pradesh
    C. Nagaland
    D. Uttar Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. Arunachal Pradesh
    Explanation: The Impressed Tortoise measures one feet. This is a landmark development because there have been no concerted efforts to investigate and survey turtles in Northeast India. It’s sighting will account for a 5% increase in the diversity of the species in the country.
  23. ___________ is observed as MSME Day to promote and showcase innovations from Micro, Small, and Medium Enterprises around the world.
    A. June 25

    B. June 27
    C. June 29
    D. July 5
    Correct Answer
    Correct Answer – B. June 27
    Explanation: The contribution of the MSME sector to India’s GDP is around 30%. MSMEs are the backbone of most economies worldwide.
  24. National Statistics Day is celebrated every year on _______.
    A. June 28

    B. June 29
    C. July 6
    D. July 17
    Correct Answer
    Correct Answer – B. June 29
    Explanation: It marks the birth anniversary of renowned statistician Prof. P.C. Mahalanobis. He was born on 29 June 1893. He was an Indian Bengali scientist and applied statistician.
  25. Kalu police station has been ranked the best PS in the country. It is situated in which among the following states?
    A. Uttar Pradesh

    B. Rajasthan
    C. Haryana
    D. Kerala
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Rajasthan
    Explanation: On its performance in crime prevention, detection, community policing, Kalu emerged at the No.1 position. The 2018 survey covered of a set of police stations short listed from across the country.
  26. BJP named ____________ as its candidate for a Rajya Sabha seat from Gujarat.
    A. S Jaishankar

    B. Amit Shah
    C. Narendra Modi
    D. Arun Jaitley
    E. None of these
    Correct Answer
    Correct Answer – A. S Jaishankar
    Explanation: He is a career diplomat and former foreign secretary. It is worth noting that a minister who is not a member of Parliament has to be elected as its member within 6 months of his/her swearing in.
  27. ___________ issued visas to 463 Indian Sikh pilgrims who are going to that country to observe the death anniversary of Maharaja Ranjit Singh.
    A. Pakistan

    B. Iran
    C. Canada
    D. Nepal
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Pakistan
    Explanation: The 463 Indian Sikh pilgrims will visit the neighbor country to observe Maharaja Ranjit Singh’s death anniversary from June 27-July 6. This was done within the framework of the Pak-India Protocol on Visits to Religious Shrines of 1974.
  28. Who will be conferred Neerja Bhanot Award-2018 on Neerja’s birth anniversary in Chandigarh?
    A. Wendy Sue Knecht

    B. Ritu Malhotra
    C. Teerath Singh
    D. Sifiya Haneef
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Sifiya Haneef
    Explanation: The annual Neerja Bhanot Award was instituted in 1990. She is to awarded this for her exemplary contribution towards helping widows in distress.
  29. Who became the 1st Bangladesh batsman to score 1000 World Cup runs?
    A. Shakib Al Hasan

    B. Tamim Iqbal
    C. Mushfiqur Rahim
    D. Liton Das
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Shakib Al Hasan
    Explanation: Overall, Shakib is the 19th batsman to score 1000 World Cup runs. He has played 4 World Cups from 2007 to 2019. He reached the milestone in his 27th World Cup match.
  30. Who among the following is popularly called the Modi of Odisha?
    A. Pratap Chandra Sarangi

    B. Anubhav Mohanty
    C. Baijayant Panda
    D. Jay Panda
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Pratap Chandra Sarangi
    Explanation: Sarangi defeated two high-profile candidates in Balasore. He is fondly called ‘Nana’ & revered like an older brother. He was also the state president of Bajrang Dal.
    Current Affairs GK MCQ: 22-30 June 2019
  31. Who has been appointed as the next director general of Indian Coast Guard?
    A. Rajendra Singh

    B. Krishnaswamy Natarajan
    C. Munish Chadha
    D. Alka Lamba
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. Krishnaswamy Natarajan
    Explanation: Krishnaswamy Natarajan is an alumnus of the Defence Services Staff College, Wellington. He will take over from Rajendra Singh, who retires on June 30.
  32. Who has been elected as the head of Asia-Pacific Group of the ILO?
    A. Narendra Modi

    B. Mohammad  Shariatmadari
    C. Imran Khan
    D. Xi Jinping
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Mohammad  Shariatmadari
    Explanation: The appointment was made during the 108th session of the International Labor Conference. International Labor Organization aims to promote social justice and decent work by setting international labor standards.
  33. LESA, sometimes seen in the news, aims to rescue an astronaut should he or she suffer an injury on the lunar surface. Expand LESA.
    A. Lunar Evacuation System Assembly

    B. Lunar Evacuation Service Assembly
    C. Lunar Evacuation Sci-Fi Assembly
    D. Lunar Evacuation Sonar Assembly
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Lunar Evacuation System Assembly
    Explanation: It has been developed by the European Space Agency (ESA). It can be operated by a single astronaut to rescue a fallen colleague.
  34. NDA government recently appointed ______________ as the new Research and Analysis Wing chief.
    A. Arvind Bakshi

    B. Ramesh Kapoor
    C. Ajit Doval
    D. Samant Goel
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Samant Goel
    Explanation: It is worth mentioning that Goel played an instrumental in planning the February 2019 Balakot air strikes and also the 2016 surgical strikes. Goel is currently the second seniormost officer in R&AW.
  35. Ministry of Information and broadcasting (MIB) will distribute around ________ free STBs of DD Free Dish among people living in far flung and border areas in Jammu and Kashmir.
    A. 30,000

    B. 50,000
    C. 70,000
    D. 90,000
    Correct Answer
    Correct Answer – A. 30,000
    Explanation: It is worth noting that DD Free Dish will allow people in far flung and border areas to view 100 channels for free.
  36. Chief Minister of which among the following states kick-started his village stay campaign ‘Grama Vastavya 2.0’?
    A. Karnataka

    B. Tamil Nadu
    C. Punjab
    D. Haryana
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Karnataka
    Explanation: This has been launched to keep his party afloat and boost the prospects of the Janata Dal (S)-Cong coalition government in the state. It is worth noting that Kumaraswamy, in 2006-07, had popularised the ‘Grama Vaastavya’ in north Karnataka.
  37. The Hindu Group, has announced the appointment of ___________ as Head of Brand Marketing recently.
    A. Suresh Balkrishna

    B. Gagan Narang
    C. Aparajita Biswas
    D. Harish Khare
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Aparajita Biswas
    Explanation: She is a marketing specialist with more than 12 years of experience in Brand Strategy & Corporate Communication. Her last stint was with Vodafone Idea Limited.
  38. __________ has emerged as the top ranking state in the second health index launched by NITI Aayog.
    A. Tamil Nadu

    B. MP
    C. Kerala
    D. Andhra Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Kerala
    Explanation: According to the report titled ‘Healthy States, Progressive India: Report on Rank of States and UTs’, Kerala has emerged as the top ranking state. This index is a composite measure of States and UTs based on 23 health indicators.
  39. Who has recently bagged the prestigious RedInk Award for ‘Journalist of the Year’?
    A. Hemant Khare

    B. Rachna Khaira
    C. Sudhir Chaudhary
    D. Arnab Goswami
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Rachna Khaira
    Explanation: Mumbai Press Club has instituted the RedInk Awards for Excellence in Journalism. She was awarded for her expose on the functioning of the Unique Identification Authority of Indian (UIDAI) and its Aadhar data cache.
  40. Reserve Bank of India (RBI) Deputy Governor ____________ resigned from his post citing to personal reasons.
    A. Viral Acharya

    B. Shaktikanta Das
    C. S Jaishankar
    D. Raghuram Rajan
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Viral Acharya
    Explanation: Acharya, when became, was the youngest deputy governor. He has been a strong advocate of conservatism when it came to both monetary policy and financial markets. He was a close aide of former governor Urjit Patel.
    Current Affairs GK MCQ: 22-30 June 2019
  41. ____________ has agreed to revoke the citizenship of billionaire diamantaire Mehul Choksi after massive diplomatic pressure from India.
    A. UAE

    B. Antigua
    C. Sri Lanka
    D. Phillipines
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. Antigua
    Explanation: He is a key accused in the PNB scam. Choksi is currently based in the Caribbean nation of Antigua.
  42. Who has been named as the new chairman of Internet and Mobile Association of India (IAMAI)?
    A. Amit Agarwal

    B. Rajan Anandan
    C. Dhruv Shringi
    D. Mehul Verma
    Correct Answer
    Correct Answer  – A. Amit Agarwal
    Explanation: Agarwal will succeed former Google India MD Rajan Anandan. The tenure of the new council is for two years.
  43. ____________ is conducting the world’s first-ever trial to construct roads using industrial waste from coal-fired power stations and steel manufacturing.
    A. New Delhi

    B. Sydney
    C. Washington
    D. Moscow
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Sydney
    Explanation: This initiative can lower the pollution and greenhouse gases emitted during the production of concrete. Concrete contributes 7% of all greenhouse gas emissions.
  44. The anniversary of the National Emergency has been observed recently across the country. Late PM Indira Gandhi declared Emergency across the country on _________.
    A. June 23, 1971

    B. June 25, 1975
    C. June 27, 1980
    D. June 30, 1984
    Correct Answer
    Correct Answer – B. June 25, 1975
    Explanation: The state of emergency was officially issued by President Fakhruddin Ali Ahmed. It came to effect from June 25, 1975, and lasted till March 21, 1977.
  45. India proposed to host the 2023 International Olympic Committee (IOC) session in __________.
    A. New Delhi

    B. Bengaluru
    C. Kolkata
    D. Mumbai
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Mumbai
    Explanation: An IOC Session is the general meeting of the members of the Committee. It is held once a year. Each member has one vote in this.
  46. International Olympic Committee (IOC) formally opened its new headquarters in ________.
    A. India

    B. Switzerland
    C. Russia
    D. Spain
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Switzerland
    Explanation: The new headquarters costs 145 million US Dollars. It has been designed by architecture firm 3XN of Denmark.
  47. As a memorable gesture, Japan gifted __________, a museum of peace built on the memories of one of the fiercest battles of the Second World War.
    A. Tripura

    B. Manipur
    C. Nagaland
    D. Assam
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Manipur
    Explanation: It is barely 20km southwest of Manipur’s capital Imphal. It has been developed on 10 acres of land at the foothill of Red Hill.
  48. ReCAAP or RECAAP, sometimes seen in the news, stands for _________.
    A. Regional Cooperation Agreement on Combating Piracy and Armed Robbery against ships in Asia

    B. Regional Cooperation Agreement on Combating Piracy and Armed Robbery against ships in South America
    C. Regional Cooperation Agreement on Combating Piracy and Armed Robbery against ships in South Asia
    D. Regional Cooperation Agreement on Combating Piracy and Armed Robbery against ships in Africa
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Regional Cooperation Agreement on Combating Piracy and Armed Robbery against ships in Asia
    Explanation: It is the first regional government-to-government (G2G) agreement to promote cooperation against piracy and armed robbery. The ReCAAP Information Sharing Centre (ReCAAP ISC) was established in Singapore on November 29, 2006.
  49. Hormozgan, sometimes seen in the news, is one of the provinces of ________.
    A. Iran

    B. Pakistan
    C. Saudi Arabia
    D. Syria
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Iran
    Explanation: It was in news as Iran’s elite Revolutionary Guards have shot down a US “spy” drone in Hormozgan. Tension between Iran and the United States has spiked since last year.
  50. International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking, is observed annually on ___________.
    A. June 26

    B. July 7
    C. July 19
    D. August 5
    Correct Answer
    Correct Answer  – A. June 26
    Explanation: According to the UNODC, nearly 200 million people are using illicit drugs such as cocaine, cannabis.
    Current Affairs GK MCQ: 22-30 June 2019
  51. Which among the following has launched National Freight Index (NFI)?
    A. Infosys

    B. Rivigo
    C. TCS
    D. MindTree
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Rivigo
    Explanation: Indian road freight market size is estimated at $150 billion-$160 billion. NFI will also give historical spot price movements of the road freight industry.
  52. Who has become the second Sri Lankan after Muttiah Muralitharan to pick 50-plus wickets in World Cup history?
    A. Lasith Malinga

    B. Nuwan Pradeep
    C. Kusal Prera
    D. Rama Chasing
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Lasith Malinga
    Explanation: After Muttiah Muralitharan, he is now the 2nd Sri Lankan to join the club. It is worth noting that only four bowlers have reached the landmark of 50 World Cup wickets.
  53. United Nations Public Service Day is celebrated on _________ of every year.
    A. June 22

    B. June 23
    C. July 06
    D. July 12
    Correct Answer
    Correct Answer – B. June 23
    Explanation: In 2002, the UNGA designated June 23 of each year as United Nations Public Service Day. It aims to celebrate the value and virtue of public service to the community.
  54. World’s largest multi-stage, multi-purpose lift irrigation project was dedicated to the nation by Telangana Chief Minister K Chandrashekhar Rao. Name the project.
    A. Kaleshwaram Lift Irrigation Project

    B. Warangal Lift Irrigation Project
    C. Karimnagar Lift Irrigation Project
    D. Khammam Lift Irrigation Project
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Kaleshwaram Lift Irrigation Project
    Explanation: It will lift the water to a height of half-a-kilometer. The foundation stone for the Rs 80,500 crore project was laid in 2016. It has been built across Godavari river.
  55. ________ beat Japan 3-1 in the summit clash to win the International Hockey Federation (FIH) Series Finals.
    A. China

    B. South Africa
    C. India
    D. North Korea
    Correct Answer
    Correct Answer – C. India
    Explanation: India is currently ranked No. 9 in the world. This win will now improve India’s ranking. It is worth noting that Indian men won the FIH Series Finals in Bhubaneswar.
  56. Which state/UT is all set to launch its flagship universal health insurance scheme ‘Sarbat Sehat Bima Yojana’ (SSBY) from July this year?
    A. Delhi

    B. Punjab
    C. UP
    D. Haryana
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Punjab
    Explanation: The state will provide an annual health coverage of Rs. 5 lakh per family per annum. This scheme isn’t based on caste, gender or religion but includes all rural and urban families.
  57. India is the second largest fish producing country in the world as it accounts for ________ of the global fish production.
    A. 6.3%

    B. 10.9%
    C. 12.6%
    D. 14.7%
    Correct Answer
    Correct Answer – A. 6.3% Explanation: Sustaining 14.5 million fishermen, the fisheries sector is growing at the rate of 7%. It is a sun rise sector in India, considering the commercially viable global tuna market.
  58. Who has been conferred ‘Innovative Research Excellence Award 2019’ at Asian Leadership Summit held at Thimphu?
    A. Rakesh Gujral

    B. Gaurav Nigam
    C. Teerath Vajpayee
    D. Sujal Khatri
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. Gaurav Nigam
    Explanation: He was selected for the award for excellence in school education on basis of his excellent performance. He has been advocating for implementing STEM education approach.
  59. AV500 unmanned helicopter, sometimes seen in the news, is associated with which among the following countries?
    A. China

    B. North Korea
    C. India
    D. Japan
    Correct Answer
    Correct Answer  – A. China
    Explanation: It was in news as China’s AV500 has successfully conducted its first night operation under challenging conditions. It can carry a 175-kg payload & fly at a maximum speed of 170 km/hr.
  60. NITI Aayog has published a new report in which it recommends that all vehicles on the country’s roads be fully electric after the year ______.
    A. 2022

    B. 2025
    C. 2028
    D. 2030
    Correct Answer
    Correct Answer – D. 2030
    Explanation: Niti Aayog has also proposed extending financial incentives like cash subsidy. It has also proposed local manufacturing of 50 GWh batteries by 2030.
    Current Affairs GK MCQ: 22-30 June 2019
  61. This year, the northern summer solstice falls on _______.
    A. June 19

    B. June 21
    C. June 23
    D. June 25
    Correct Answer
    Correct Answer – B. June 21
    Explanation: Solstices occur because Earth’s axis of rotation is tilted about 23.4 degrees relative to Earth’s orbit around the sun. Solstice literally means “Sun stands still” in Latin.
  62. The theme of 5th International Yoga Day 2019 is ________.
    A. Healthy Life

    B. Karmic Zindagi
    C. Climate Action
    D. Yoga For Peace
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Climate Action
    Explanation: The theme focuses on the way how yoga can help us to solve the problem of climate change. The word ‘yoga’ is derived from Sanskrit and means ‘to join’/to unite’.
  63. Strait of Hormuz, sometimes seen in the news, is a strait between the Persian Gulf and __________.
    A. Gulf of Oman

    B. Bay of Fundy
    C. Hudson Bay
    D. Bay of Biscay
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Gulf of Oman
    Explanation: A third of the world’s LNG & almost 20% of total global oil consumption passes through the strait. This strait was in news as US military surveillance drone has been shot down by Iranian forces while flying over this strait.
  64. Who recently won “Global Social Media Icon 2019” at Malaysia Social Media Week?
    A. Vijay Sharma

    B. Nishant Aggarwal
    C. Mehul Chauhan
    D. Malini Agarwal
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Malini Agarwal
    Explanation: Agarwal is India’s first digital millennial influencer and entrepreneur. She is the founder of MissMalini Entertainment. The event was held at the Malaysia International Trade and Exhibition Centre at Puchong.
  65. More than 12,000 farmers have committed suicide in which among the following states between 2015 and 2018?
    A. Punjab

    B. Maharashtra
    C. UP
    D. Gujarat
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Maharashtra
    Explanation: Around 6888 cases were found to be eligible for government aid, out of the total farmer suicides during the three-year period.
  66. Which among the following become India’s favourite tourist destination of 2019, according to travel site TripAdvisor’s Travellers’ Choice Awards?
    A. Dharavi

    B. Taj Mahal
    C. Delhi Bazaar Walk
    D. Rock Garden
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Dharavi
    Explanation: Asia’s largest slum- Dharavi lies right in the middle of India’s financial capital. This proved that experiencing local culture has become an important part of travelling.
  67. International Widows Day annually takes place on _________.
    A. 21st June

    B. 23rd June
    C. 25th June
    D. 30th June
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 23rd June
    Explanation: According to the latest figures, 14.6% of women aged 55–59 globally were widowed. This day is dedicated to raising awareness about the plight of widows around the world.
  68. _________ will become the first Asian country to host rugby union’s marquee event.
    A. Japan

    B. Sri Lanka
    C. Maldives
    D. India
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Japan
    Explanation: For the first time, it will be held in Asia. Japan 2019 will be the ninth Rugby World Cup.The first ever competition was joint-hosted by Australia and New Zealand, in 1987.

Current Affairs GK MCQ: 22-30 June 2019

Current Affairs GK MCQ: 22-30 June 2019 PDF Download Link below

Read More:

Facebook Comments