Current Affairs GK MCQ: 15-21 June 2019 [English]

Current Affairs GK MCQ: 15-21 June 2019 [English]

Current Affairs GK MCQ: 15-21 June 2019 [English]

Current Affairs GK MCQ: 15-21 June 2019 [English] Free PDF Download for WBCS, SSC, IBPS (Clerk & PO), Rail (Gr. D, ASM, TTE), Food Sub Inspector, WB Police, Gram Panchayat, Postal Assistant, Agriculture, Court, PSC, LIC, CMAT and all other competitive exams.

Current Affairs GK MCQ: 15-21 June 2019 PDF Download link is provided at the end of the post

Current Affairs GK MCQ: 15-21 June 2019 [English]

  1. NITI Aayog has published a new report in which it recommends that all vehicles on the country’s roads be fully electric after the year ______.
    A. 2022

    B. 2025
    C. 2028
    D. 2030
    Correct Answer
    Correct Answer – D. 2030
    Explanation: Niti Aayog has also proposed extending financial incentives like cash subsidy. It has also proposed local manufacturing of 50 GWh batteries by 2030.
  2. Asian Development Bank (ADB) has put ________ on top in terms of speed of growth among 45 Asia-Pacific nations.
    A. India

    B. China
    C. Bangladesh
    D. Sri Lanka
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Bangladesh
    Explanation: Bangladesh’s strong growth will help South Asia remain the fastest-growing subregion in the world. In contrast, Pakistan’s outlook is for a sharp drop in growth.
  3. PM Modi will attend the 14th G20 Summit to be held in ________.
    A. Saudi Arabia

    B. Russia
    C. Japan
    D. China
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Japan
    Explanation: Former Union Minister Suresh Prabhu will be India’s sherpa at the G20 meet. It is centred around the theme “Human-centred future society”.
  4. This year, the northern summer solstice falls on _______.
    A. June 19

    B. June 21
    C. June 23
    D. June 25
    Correct Answer
    Correct Answer – B. June 21
    Explanation: Solstices occur because Earth’s axis of rotation is tilted about 23.4 degrees relative to Earth’s orbit around the sun. Solstice literally means “Sun stands still” in Latin.
  5. The theme of 5th International Yoga Day 2019 is ________.
    A. Healthy Life

    B. Karmic Zindagi
    C. Climate Action
    D. Yoga For Peace
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Climate Action
    Explanation: The theme focuses on the way how yoga can help us to solve the problem of climate change. The word ‘yoga’ is derived from Sanskrit and means ‘to join’/to unite’.
  6. Strait of Hormuz, sometimes seen in the news, is a strait between the Persian Gulf and __________.
    A. Gulf of Oman

    B. Bay of Fundy
    C. Hudson Bay
    D. Bay of Biscay
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Gulf of Oman
    Explanation: A third of the world’s LNG & almost 20% of total global oil consumption passes through the strait. This strait was in news as US military surveillance drone has been shot down by Iranian forces while flying over this strait.
  7. Global Garbage Man Day, sometimes seen in the news, is observed on ________.
    A. June 26

    B. July 6
    C. July 17
    D. July 29
    Correct Answer
    Correct Answer – C. July 17
    Explanation: It is celebrated on June 17th, every year. This day is observed to pay respect to the sanitation workers.
  8. Who recently won “Global Social Media Icon 2019” at Malaysia Social Media Week?
    A. Vijay Sharma

    B. Nishant Aggarwal
    C. Mehul Chauhan
    D. Malini Agarwal
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Malini Agarwal
    Explanation: Agarwal is India’s first digital millennial influencer and entrepreneur. She is the founder of MissMalini Entertainment. The event was held at the Malaysia International Trade and Exhibition Centre at Puchong.
  9. World Sauntering Day is celebrated on ______ every year.
    A. June 19

    B. June 29
    C. July 6
    D. July 28
    Correct Answer
    Correct Answer – A. June 19
    Explanation: Sauntering is a style of walking. A saunter is a slow walk which carries a cheerful attitude. It reminds people about the importance of putting the brakes on our high-speed life.
  10. Which state topped for hosting the most environment-friendly buildings, according to the US Green Building Council (USGBC)?
    A. Telangana

    B. Andhra Pradesh
    C. Gujarat
    D. Maharashtra
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Maharashtra
    Explanation: Maharashtra stood 1st in a USGBC list of India’s top 10 states for LEED. LEED stands for Leadership in Energy and Environmental Design. It is an international symbol of sustainability excellence.
    Current Affairs GK MCQ: 15-21 June 2019 [English]
  11. __________ has emerged the country’s best university, rising ten places in the 2019 QS World University Ranking.
    A. IIT Delhi

    B. IIT Bombay
    C. Indian Institute of Science Bangalore
    D. JNU
    Correct Answer
    Correct Answer – B. IIT Bombay
    Explanation: 23 Indian institutes feature in the sixteenth edition of the QS World University Ranking. OP Jindal Global is the only new entrant from India this year.
  12. Which Indian engineer has won the 2019 Commonwealth Secretary-General’s Innovation for Sustainable Development Award in London?
    A. Adi Muhammad

    B. Nitesh Kumar Jangir
    C. Sahil Juneja
    D. Sonal Pandey
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Nitesh Kumar Jangir
    Explanation: To tackle avoidable deaths of premature babies from respiratory distress syndrome, Jangir created Saans as a breathing support device.
  13. World Sickle Cell Day, sometimes seen in the news, is observed on _________.
    A. June 18

    B. June 19
    C. June 20
    D. June 21
    Correct Answer
    Correct Answer – B. June 19
    Explanation: It aims to raise public awareness about the sickle cell disease and its treatment methods. It is an inherited genetic abnormality of hemoglobin.
  14. The tool ___________ was recently developed by the WHO Essential Medicines List to reduce the spread of antimicrobial resistance (AMR).
    A. AntiMicro

    B. AWaRe
    C. XRadiation
    D. MicroResist
    Correct Answer
    Correct Answer – B. AWaRe
    Explanation: AWaRe stands for Access, Watch, and Reserve. The first goal of AWaRe is to have all countries report antibiotic use by 2023.
  15. Rāvana-1, sometimes seen in the news, is a satellite associated with which among the following countries?
    A. Maldives

    B. Bangladesh
    C. Sri Lanka
    D. India
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Sri Lanka
    Explanation: The launch marks Sri Lanka’s entry into the global space age. It was designed and developed by two Sri Lankan engineers (Tharindu Dayaratne & Dulani Chamika).
  16. Who won the women’s 1500m gold at the Folksam Grand Prix in Sollentuna, Sweden?
    A. PU Chitra

    B. Jinson Johnson
    C. Murali Sreeshankar
    D. Harmeet Kaur
    Correct Answer
    Correct Answer – A. PU Chitra
    Explanation: It is worth noting that Chitra won the gold in the Asian Championships in Doha in April.
  17. World Refugee Day, sometimes seen in the news, is observed on ________.
    A. June 15

    B. June 20
    C. June 25
    D. June 30
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. June 20
    Explanation: More than 70 million people are currently forcibly displaced worldwide. The theme for World Refugee Day 2019 is #StepWithRefugees.
  18. _________ is planning to ban the sale of new petrol and diesel vehicles by 2030.
    A. Norway

    B. Ireland
    C. Switzerland
    D. Spain
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Ireland
    Explanation: By then, the government hopes to have 950,000 electric vehicles on Irish roads. Moreover, charge points for electric cars will also be increased.
  19. Autistic Pride Day, sometimes seen in the news, is observed on ________.
    A. June 18

    B. July 30
    C. August 11
    D. September 07
    Correct Answer
    Correct Answer – A. June 18
    Explanation: Every year, Autistic Pride Day is observed on June 18. The concept was initiated by Aspies For Freedom (AFF). Being autistic is a form of neurodiversity.
  20. ________ made it mandatory for trekkers to carry GPS device so that they can be provided all possible help in case of any emergency.
    A. Himachal Pradesh

    B. Arunachal Pradesh
    C. Assam
    D. Nagaland
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Himachal Pradesh
    Explanation: It is worth noting that trekking and other yatras are restricted during adverse weather conditions. GPS will ensure all possible help in case of any emergency.
  21. Feni River, sometimes seen in the news, is in which among the following states?
    A. Bihar

    B. Madhya Pradesh
    C. Assam
    D. Tripura
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Tripura
    Explanation: A bridge is proposed to be built which will connect Tripura with Chittagong port of Bangladesh. The foundation of the bridge was laid in 2015.
    Current Affairs GK MCQ: 15-21 June 2019 [English]
  22. Who was unanimously elected the Speaker of the 17th Lok Sabha?
    A. Anupam Kher

    B. Sushma Swaraj
    C. Om Birla
    D. Nitin Gadkari
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Om Birla
    Explanation: He was elected this year from Rajasthan’s Kota-Bundi seat. His 25-year experience of legislative procedures equips him as Speaker. The motion to choose Birla as the Speaker was moved by PM.
  23. International Picnic Day is celebrated annually on _________.
    A. June 17

    B. June 18
    C. June 19
    D. June 20
    Correct Answer
    Correct Answer – B. June 18
    Explanation: It is worth noting that this made-up holiday first originated as a popular pastime in France after the Revolution.
  24. Sustainable Gastronomy Day is celebrated around the world on ________.
    A. 16th June

    B. 18th June
    C. 20th June
    D. 22nd June
    Correct Answer
    Correct Answer – B.18th June
    Explanation: Gastronomy is an art or science of good eating. It acknowledges gastronomy as a cultural expression related to the natural & cultural diversity of the world.
  25. Namaste Thailand Film Festival 2019, sometimes seen in the news, has been held in ________.
    A. New Delhi

    B. Chandigarh
    C. Noida
    D. Jaipur
    Correct Answer
    Correct Answer – A. New Delhi
    Explanation: Organised annually since 2017, it aims to bridge the gap between Indian and Thai cultures. The festival ran from June 14-16, 2019.
  26. Jawaharlal Nehru University would confer its Distinguished Alumni Award to Union Ministers Nirmala Sitharaman and ____________.
    A. S Jaishankar

    B. Arun Jaitley
    C. Amit Shah
    D. Nitin Gadkari
    Correct Answer
    Correct Answer – A. S Jaishankar
    Explanation: The award will be presented at JNU’s third convocation to be held in August. Sitharaman completed her MA and M Phil degrees, while Jaishankar completed his M Phil and doctoral research from this esteemed university.
  27. Which among the following cities of UP has begun construction of a road using plastic waste?
    A. Amethi

    B. Lucknow
    C. Rampur
    D. Kanpur
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. Lucknow
    Explanation: This is the first time Lucknow Development Authority (LDA) is constructing a road using plastic waste. Pune, Chennai, Jamshedpur and Indore have already executed this project. According to the reports, Lucknow has become the fifth city in India on the list.
  28. Hero MotoCorp Ltd., the world’s largest manufacturer of motorcycles and scooters, appointed ____________ as its new Brand Ambassador.
    A. Priyanka Chopra

    B. MS Dhoni
    C. Yerry Mina
    D. Indra Bajwa
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Yerry Mina
    Explanation: Mina is one of the promising young footballers. He has come on board with Hero MotoCorp at a time when the company is to introduce a series of new, technologically advanced 2-wheelers in Colombia.
  29. Who has been ruled out of the remainder of the ICC Cricket World Cup 2019 owing to a fractured thumb?
    A. Virat Kohli

    B. Hardik Pandya
    C. Shikhar Dhawan
    D. MS Dhoni
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Shikhar Dhawan
    Explanation: Dhawan sustained the injury during India’s 2nd World Cup game. But in his absence, KL Rahul had opened in the game against Pakistan.
  30. NASA’s Spitzer space telescope will be switched off permanently in which among the following years?
    A. 2020

    B. 2022
    C. 2023
    D. 2025
    Correct Answer
    Correct Answer – A. 2020
    Explanation: Spitzer is a small but transformational observatory. In 2017, the telescope revealed the presence of seven rocky planets around the TRAPPIST-1 star.
  31. Who was named as leader of Congress in Lok Sabha recently?
    A. Rahul Gandhi

    B. Adhir Ranjan Chaudhary
    C. Sonia Gandhi
    D. Renuka Chaudhary
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Adhir Ranjan Chaudhary
    Explanation: Being a five-time member of the Lok Sabha, he was chosen in view of his long experience in the parliament & the party. It is worth noting that fact, he is popularly known ‘Robinhood of Berhampore’ in the area because of his ‘friend of the poor’ image.
  32. Revolt Intellicorp has finally unveiled India’s first fully electric motorcycle. Name it.
    A. SV 501

    B. RV 400
    C. MV 311
    D. OV 999
    Correct Answer
    Correct Answer – B. RV 400
    Explanation: It will be manufactured at Revolt’s production facility in Manesar (Haryana). RV 400 has received an ARAI-certified range of 156km.
    Current Affairs GK MCQ: 15-21 June 2019 [English]
  33. Which year has been agreed to be celebrated as the ‘year of cultural and friendship’ between the Kyrgyz Republic and India?
    A. 2020

    B. 2021
    C. 2022
    D. 2023
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 2021
    Explanation: PM was on a 2-day visit to Kyrgyzstan to attend the SCO Summit. The two leaders also jointly inaugurated the India-Kyrgyzstan Business Forum.
  34. Who took up his/her new role as Executive Director of the UN Environment Programme?
    A. Inger Andersen

    B. R Guha
    C. António Guterres
    D Elle Wilson
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Inger Andersen
    Explanation: Between January 2015 and May 2019, Ms. Andersen was the Director General of IUCN. The UN Environment Programme is headquartered in Nairobi, Kenya.
  35. Reserve Bank of India (RBI) has promoted _________ as executive director (ED) recently.
    A. Rabi N. Mishra

    B. Satish Verma
    C. Yashwant Sinha
    D. Rukhsaar Sharma
    Correct Answer
    Correct Answer  – A. Rabi N. Mishra
    Explanation: RBI currently has 12 executive directors, including the chief financial officers. Mishra has been serving RBI for about 30 years now. He would be looking after the newly-created specialised supervisory and regulatory cadre.
  36. Facebook revealed plans to establish a cryptocurrency called ______.
    A. Libra

    B. Marria
    C. Siera
    D. Rossy
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Libra
    Explanation: It will be a digital currency backed by a reserve of real-world assets. Libra transactions will be powered and recorded by a blockchain.
  37. Around 2027, ______ is projected to overtake China as the world’s most populous country.
    A. US

    B. India
    C. France
    D. Portugal
    Correct Answer
    Correct Answer – B. India
    Explanation: According to the report titled ”The World Population Prospects 2019: Highlights”, India will overtake China to become the world’s most populated country.
  38. In “Operation Sunrise 2”, which is sometimes seen in the news, India coordinated with _______ to target several militant groups.
    A. Bangladesh

    B. Myanmar
    C. Sri Lanka
    D. Maldives
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Myanmar
    Explanation: Myanmar is one of the strategic neighbours of India. It shares a 1,640-km border with a number of N-E states. This operation was aimed to bust camps of militant outfits.
  39. World Food India 2019 is to be held in ______.
    A. New Delhi

    B. Chandigarh
    C. Pune
    D. Varanasi
    Correct Answer
    Correct Answer – A. New Delhi
    Explanation: WFI 2019 will be held from 1-4th November 2019 in New Delhi. The tagline of the event will be “Forging Partnerships for Growth”. The first such event was conducted in 2017.
  40. The fifth meeting of the Governing Council of NITI Aayog was held under the chairmanship of ______.
    A. Rajiv Kumar

    B. Narendra Modi
    C. Sushma Swaraj
    D. Nirmala Sitharaman
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Narendra Modi
    Explanation: Governing Council is the premier body, which is tasked with evolving a shared vision of national development priorities.
  41. International Day of Family Remittances (IDFR) is observed on _______.
    A. 15th June

    B. 16th June
    C. 17th June
    D. 18th June
    Correct Answer
    Correct Answer – A. 15th June
    Explanation: It recognizes the contribution of over 200 million migrants worldwide. It is estimated that 75% of remittance flows go towards immediate needs.
  42. The government has set up an expert panel headed by _________ to consider allowing private firms to sell subsidised cooking gas.
    A. Renuka Ranjan

    B. Viral Acharya
    C. Suman Rao
    D. Kirit Parikh
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Kirit Parikh
    Explanation: It will look to review the existing structure of LPG marketing in India. Its ToR also include scope for liberalising government policies for private participation.
    Current Affairs GK MCQ: 15-21 June 2019 [English]
  43. Which among the following has been awarded the BBC World Service Global Champion Award for the programme?
    A. Save Girl Child

    B. Akshay Patra
    C. Nanhi Chhaon
    D. Khet Haryali
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Akshay Patra
    Explanation: The award recognises a person/project that is changing the way the world produces, processes, consumes the food for the better.
  44. Fitch Ratings recently slashed India’s gross domestic product (GDP) growth forecast to ______.
    A. 5.6%

    B. 6.0%
    C. 6.6%
    D. 7.1%
    Correct Answer
    Correct Answer – C. 6.6%
    Explanation: Citing persistent slowdown in manufacturing and agriculture sectors, Fitch Ratings slashed India’s GDP.
  45. ________ will launch the world’s largest underwater theme park in August.
    A. Saudi Arabia

    B. India
    C. Bahrain
    D. Sri Lanka
    Correct Answer
    Correct Answer  – C. Bahrain
    Explanation: A Boeing 747 aircraft will be submerged into it. It spans an area of 1,00,000 square metres. It will also feature a replica of a traditional Bahraini pearl merchant’s house.
  46. According to the Randstad Employer Brand Research (REBR) 2019, _______ is the most attractive employer brand in the country.
    A. Amazon India

    B. Microsoft India
    C. Sony India
    D. Nestle India
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Amazon India
    Explanation: Amazon India scored high on financial health. The Randstad Employer Brand Research, covered 75 per cent of the global economy.
  47. __________ has launched a certificate programme in yoga (CPY) ahead of the upcoming International Yoga Day.
    A. Panjab University

    B. IGNOU
    C. DU
    D. JNU
    Correct Answer
    Correct Answer – B. IGNOU
    Explanation: The course will begin from July 2019 session. The programme will contain 3 courses with 16 credits.
  48. The BJP Parliamentary board elected _________ as the party’s national working president.
    A. Arun Jaitley

    B. JP Nadda
    C. Narendra Modi
    D. Murli Manohar Joshi
    Correct Answer
    Correct Answer – B. JP Nadda
    Explanation: JP Nadda is expected to work closely with Shah to oversee the party’s election campaign strategy in upcoming assembly elections. He is currently a Rajya Sabha member.
  49. Pakistan has appointed ___________ the new Director-General of the powerful spy agency, ISI.
    A. Asim Munir

    B. Faiz Hameed
    C. Suhail Muhammad
    D. Naveed Mukhtar
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Faiz Hameed
    Explanation: He has previously served as the head of the Counter Intelligence wing of the ISI. It is worth mentioning that ISI has come under increasing criticism for not having kept terrorist forces in society in check.
  50. ________ broke Sachin Tendulkar’s record to become the fastest cricketer to reach 11,000 runs in one-day internationals.
    A. Rohit Sharma

    B. Yuvraj Singh
    C. MS Dhoni
    D. Virat Kohli
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Virat Kohli
    Explanation: Virat Kohli reached the milestone in 222 innings, while Sachin Tendulkar had achieved the milestone in 276 innings.
  51. Green Mizoram Day is being organised every year on _______ since 1999.
    A. June 8

    B. June 11
    C. June 14
    D June 17
    Correct Answer
    Correct Answer – B. June 11
    Explanation: CM Zoramthanga and others planted thousands of saplings with the aim of improving the environment. It is worth noting that over 38.46 lakh saplings among the people for planting during 1999 – 2018.
  52. Climate scientists have created a history by installing world’s highest operating weather station at __________.
    A. Mount Everest

    B. Mount Elbert
    C. Mount Massive
    D. Mount Rainier
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Mount Everest
    Explanation: Tom Matthews and Baker Perry, along with a crew of engineers, erected the weather station that can withstand extreme winds and cold weather.
    Current Affairs GK MCQ: 15-21 June 2019 [English]
  53. Who was recently crowned Miss India 2019?
    A. Aditi Chawla

    B. Renuka Sagar
    C. Suman Rao
    D. Anukreethy Vas
    Correct Answer
    Correct Answer  – C. Suman Rao
    Explanation: Rao from Rajasthan has won the Femina Miss India World 2019 beauty pageant. She will now represent India at Miss World 2019 in Thailand.
  54. Global Wind Day is a worldwide event that is observed on ______.
    A. 13 June

    B. 15 June
    C. 21 June
    D. 23 June
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 15 June
    Explanation: Global Wind Day was first observed in Europe in 2007. It is worth noting that a total of 591GW of wind capacity is installed globally across 91 countries.
  55. World Day to Combat Desertification and Drought is observed on _______.
    A. 15 June

    B. 17 June
    C. 21 June
    D. 26 June
    Correct Answer
    Correct Answer – A. 15 June
    Explanation: It promotes public awareness relating to international cooperation to combat desertification and the effects of drought. This year’s campaign will run under the slogan ’25 YEARS – Let’s grow the future together’.
  56. “Chalo App”, sometimes seen in the news, has been launched in which among the following states?
    A. Haryana

    B. Assam
    C. West Bengal
    D. Odisha
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Assam
    Explanation: This app would allow commuters in Guwahati to know the live arrival time of their bus. In addition, passengers will be able to buy a mobile pass or a ticket through this app.
  57. Bishkek Declaration, sometimes seen in the news, is associated with which among the following?
    A. SAARC

    B. SCO
    C. ASEAN
    D. G20
    Correct Answer
    Correct Answer – B. SCO
    Explanation: The 19th annual SCO summit was held on 13-14 June 2019 in Bishkek. India and other members of the SCO, in the Bishkek Declaration, condemned terrorism in all its forms and manifestations. It is worth noting that The SCO is a China-led 8-member economic and security bloc.
  58. ________ recently launched a universal old age pension scheme—Mukhyamantri Vridhajan Pension Yojna (MVPY).
    A. Haryana

    B. Bihar
    C. UP
    D. Maharashtra
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Bihar
    Explanation: Till now, only BPL persons (60 years+) were covered under the prevalent scheme. It aims to cover an estimated 36 lakh senior citizens who were still not privy to any salary, pension or family pension.
  59. Which nation has the most internet users in the world, about 21% of the world’s total internet users?
    A. India

    B. China
    C. Indonesia
    D. Pakistan
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. China
    Explanation: Chinese companies took 7 of the top 30 spots for internet market cap leaders. According to 2019 edition of Mary Meeker’s Internet Trends report, there are now 3.8 billion Internet users globally.
  60. Who was recently conferred with the highest national award of Kyrgyzstan, the Manas Order of the First Degree?
    A. Narendra Modi

    B. Xi Jinping
    C. Imran Khan
    D. Sooronbay Jeenbekov
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Xi Jinping
    Explanation: This award recognizes Xi’s special contributions to the development of the Kyrgyzstan-China comprehensive strategic partnership.
    Current Affairs GK MCQ: 15-21 June 2019 [English]
  61. Central India got its first Sikh museum in ___________ recently.
    A. Chattisgarh

    B. MP
    C. Jharkhand
    D. West Bengal
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Chattisgarh
    Explanation: It is worth noting that Shri Guru Teg Bahadur Sikh Museum, was inaugurated by CM Bhupesh Bhagel on the ‘Shahidi Divas’ of Sikh’s Guru Arjun Dev.
  62. Which among the following has, in a historic move, recognised forests as living entities?
    A. US

    B. El Salvador
    C. Mauritius
    D. Sri Lanka
    Correct Answer
    Correct Answer – B. El Salvador
    Explanation: El Salvador has lost about 85% of its native forests since the 1960s. It has also made strong commitments to restoring its native landscapes.
  63. Who has been honoured with 2018’s Jnanipath Award?
    A. Amitav Ghosh

    B. Arundhati Roy
    C. R Luthra
    D. Nalini Sharma
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Amitav Ghosh
    Explanation: He’s the first Indian author in English language who has been honoured with the Jnanipath Award. He was born in Kolkata and has spent his formative years in Bangladesh, India & Sri Lanka.
  64. Many children have died due to AES in Muzaffarpur. Expand AES.
    A. Acute Encephalitis Syndrome

    B. Anathema Encephalitis Syndrome
    C. Acne Encephalitis Syndrome
    D. Argentine Encephalitis Syndrome
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Acute Encephalitis Syndrome
    Explanation: AES is a neurological disorder which affects the brain and the limbic system. Just like other viral strains, AES spreads through contaminated surfaces.
  65. Casio India, has announced _______ as the brand ambassador for its popular range of G-Shock watches.
    A. Salman Khan

    B. Priyanka Chopra
    C. Ranveer Singh
    D. Tiger Shroff
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Tiger Shroff
    Explanation: Casio India Co. Pvt. Ltd. has been operating in India since 1996. The G-Shock category has always been resilient with strength and style.
  66. India recently conducted a successful first test flight of the indigenously developed HSTDV from a base off the Odisha coast. Expand HSTDV.
    A. Hypersonic Technology Demonstrator Vehicle

    B. Hypersonic Terminology Demonstrator Vehicle
    C. Hypersonic Technology Demonstration Vehicle
    D. Hyper Technology Demonstrator Vehicle
    Correct Answer
    Correct Answer  – A. Hypersonic Technology Demonstrator Vehicle
    Explanation: The HSTDV is an unmanned scramjet m demonstration vehicle that can cruise up to a speed of mach 6. India’s HSTDV was test-fired by the Defence Research and Development Organisation.
  67. Which among the following remains the most peaceful country in the world, according to the Global Peace Index?
    A. Norway

    B. US
    C. Russia
    D. Iceland
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Iceland
    Explanation: It is worth noting that IEP (Institute for Economics and Peace) prepares the GPI report. While, India has finished at 141 among 163 countries.
  68. Novak Djokovic topped in the Association of Tennis Professionals (ATP) ranking, he hails from which country ?
    A. Spain
    B. Serbia
    C. Switzerland
    D United Kingdom
    Correct Answer
    Correct Answer – 2. Serbia
    Explanation: According to recently released “Association of Tennis Professionals (ATP)” rankings, Novak Djokovic( Serbia) continued as world number one. Novak Djokovic tops the chart in men’s ATP rankings ahead of Rafael Nadal of Spain (French Open winner 2019) and former World number one Roger Federer of Switzerland.
  69. Which state has launched the Chief Minister Yuva Sambal Yojana?
    A. Rajasthan

    B. Madhya Pradesh
    C. Bihar
    D. Haryana
    Correct Answer
    Correct Answer –  A. Rajasthan
    Explanation: The state government of Rajasthan has announced that the unemployed youth having graduation or equivalent degree will be given unemployment allowance up to Rs 3,500 per month under the Chief Minister Yuva Sambal Yojana.
  70. Name the institute which has topped the QS World University Rankings 2020?
    A. Massachusetts Institute of Technology

    B. Stanford University
    C. Harvard University
    D. University of Oxford
    Correct Answer
    Correct Answer –  A. Massachusetts Institute of Technology
    Explanation: The World-class Massachusetts Institute of Technology (MIT) has topped the latest QS World University Rankings for the eighth consecutive year. No other university has achieved the top position for such a long run till now.

Current Affairs GK MCQ: 15-21 June 2019 [English]

Current Affairs GK MCQ: 15-21 June 2019 [English] PDF Download Link below

Read more:

 

 

 

 

Facebook Comments