Current Affairs GK MCQ: 1-7 May 2019 [English]

Current Affairs GK MCQ: 1-7 May 2019 

Here are the most important English Current Affairs GK MCQ: 1-7 May 2019

English Current Affairs GK MCQ: 1-7 May 2019 PDF Free Download for WBCS, SSC, IBPS (Clerk & PO), Rail (Gr. D, ASM, TTE), Food Sub Inspector, WB Police, Gram Panchayat, Postal Assistant, Agriculture, Court, PSC, LIC, CMAT and all other competitive exams.

Current Affairs GK MCQ: 1-7 May 2019

  1. Global Corruption Report, sometimes seen in the news, is released by __________.
    IMF
    B. World Bank
    C. Transparency International
    D. Amnesty International
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Transparency International 
    Explanation: It is one of Transparency International’s flagship publications. Most recent reports have focused on corruption in climate change, the private sector, water and the judiciary.
  2. According to reports, a giant asteroid called __________ will pass Earth on April 13, 2029.
    99942 Apophis

    B. 16942 Apophis
    C. 96942 Apophis
    D. 00942 Apophis
    Correct Answer
    Correct Answer – A.  99942 Apophis
    Explanation: This asteroid is a representative of about 2,000 currently known Potentially Hazardous Asteroids. Notably, it will cruise harmlessly by Earth.
  3. Which Scorpene class submarine was launched in Mumbai recently?
    INS-Vela

    B. INS-Viraat
    C. INS-Khanderi
    D. INS-Vikram
    Correct Answer
    Correct Answer – A. INS-Vela
    Explanation: It has been named ‘Vela’ after an earlier submarine. Of the 6 submarines, INS Kalvari was commissioned in December. The out fittings were completed under a 2005 contract as part of Indian Navy’s Project-75.
  4. Bajirao, the last captive white tiger at the ______________, died recently.
    Sanjay Gandhi National Park

    B. Jim Corbett National Park
    C. Kanha Tiger Reserve
    D. Bandhavgarh National Park
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Sanjay Gandhi National Park
    Explanation: Bajirao was born in 2001 to Renuka and Sidharth. He was the last surviving white tiger in the park. Bombay Veterinary College (BVC) conducted its post-mortem. White tigers have a normal lifespan of 12 years.
  5. Which country is reportedly set to become the site of the world’s first crypto city?
    India
    B. Malaysia
    C. US
    D. Saudi Arabia
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. Malaysia
    Explanation: Around 835 acres of Malacca City are being developed into a tourist destination for the crypto curious. Reportedly, the development is backed by the Chinese government. It will be called Melaka Straits City.
  6. Defence Ministry recently approved Indian Navy’s proposal to acquire 10 Kamov-31 choppers from ________.
    Russia
    B. France
    C. Israel
    D. Germany
    E. None of these
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Russia
    Explanation: The decision was taken at a meeting of the Defence Acquisition Council (DAC). It was led by Defence Minister Nirmala Sitharaman. India has already a fleet of 12 of these Kamov-31 choppers which sanitise the air space.
  7. International Firefighters’ Day (IFFD) is observed on ________.
    May 3
    B. May 4
    C. May 5
    D. May 6
    Correct Answer
    Correct Answer – B. May 4
    Explanation: This day honours the sacrifices that firefighters make to make sure that their communities are as safe as possible. One of the significant symbols of International Fire Fighters Day is the red and blue ribbon.
  8. The name Fani, in context of the recent cyclone, has been suggested by which among the following countries?
    Sri Lanka
    B. Maldives
    C. Bangladesh
    D. Oman
    Correct Answer
    Correct Answer  – C. Bangladesh
    Explanation: World Meteorological Organisation (WMO) is responsible for naming cyclones. Around 10 different naming committees have been formed under the WMO. The Northern Indian Ocean committee comprises of 8 countries: Bangladesh, India, Maldives, Myanmar, Oman, Pakistan, Sri Lanka and Thailand. ‘Fani’ literally means a snake’s hood.
  9. Global Wage Report, sometimes seen in the news, is released by ________.
    World Bank
    B. IMF
    C. ILO
    D. UN-Habitat
    Correct Answer
    Correct Answer – C. ILO
    Explanation: According to the findings of the report, women continue to be paid approximately 20 per cent less globally than men.
  10. Union Environment Ministry has constituted a committee to implement the NCAP. Expand NCAP.
    National Cleanliness Air Programme
    B. National Clean Air Project
    C. National Clean Airy Programme
    D. National Clean Air Programme
    Correct Answer
    Correct Answer – D. National Clean Air Programme
    Explanation: This programme aims to reduce particulate matter (PM) pollution by 20%-30% by 2024. It will be chaired by the Secretary, Union Environment Ministry.
  11. The Army is in the process of procuring Igla-S Very Short Range Air Defence Systems (VSHORAD) from which among the following countries?
    France
    B. Israel
    C. Russia
    D. UK
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Russia
    Explanation: The deal for VSHORAD, began in 2010. It is worth mentioning that reportedly the Defence Ministry has empowered the three armed forces with emergency financial powers. Under this, they can freely procure equipment worth up to Rs 300 crore on a priority basis.
  12. Everest Cleaning Campaign, sometimes seen in the news, is being run in which among the following nations?
    India

    B. Nepal
    C. Sri Lanka
    D. Bhutan
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Nepal
    Explanation: A number of governmental and non-governmental agencies are supporting the 1.5 month clean-up campaign. It will conclude on May 29 to commemorate the first summit of Everest by Edmund Hillary and Tenzing Norgay in 1953.
  13. Which among the following countries recently set a new Guinness World Record for the number of national flags raised in a city for 24 hours?
    Iran
    B. Lebanon
    C. India
    D. Malaysia
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Lebanon
    Explanation: Lebanon’s capital Beirut has set this milestone of having “most national flags ( approximately 26,852 ) displayed in one city in 24 hours.” It broke New York’s Waterloo record of 25,599 flags.
  14. _________ is to take over as the Vice Chief of Indian Air Force. 
    Rakesh Bhaduria
    B. Sanjay Manohar
    C. Anil Khosla
    D. Teerath Singh
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Rakesh Bhaduria
    Explanation: He served as the Air Officer Commanding-in-Chief, Southern Air Command from March, 2017. He was commissioned into the fighter stream of the Air Force in June 1980 with the Sword of Honour.
  15. Mukesh Ambani, Arundhati Katju and ____________ are among the Indians, who have been named by TIME magazine in its prestigious list of the 100 most influential people in the world.
    Narendra Modi
    B. Rahul Gandhi
    C. Menaka Guruswamy
    D. Anna Hazare
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Menaka Guruswamy
    Explanation: The Time 100 Most Influential People 2019 list was released recently. Among them, Guruswamy is the only woman in the all-male team who fought the battle against Section 377. Guruswamy studied Civil Law from Oxford University.
    Current Affairs GK MCQ: 1-7 May 2019
  16. Who was recently appointed as the Officer on Special Duty (OSD) in the office of Lokpal?
    Akash Verma
    B. Dilip Kumar
    C. Satish Mishra
    D. Renuka Chopra
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Dilip Kumar
    Explanation: Perhaps, it’s the first official appointment of a bureaucrat in Lokpal. He has been appointed for a period of 6 months.
  17. Arunachalam Muruganantham, sometimes seen in the news, is known for which among the following?
    World’s first low-cost machine for making sanitary pads
    B. Architect of Aadhar
    C. Managing Director of Delhi Metro
    D. Discovery of Satellites of Saturn
    Correct Answer
    Correct Answer  – A. World’s first low-cost machine for making sanitary pads
    Explanation: Today, he is successfully running a napkin business, Jayashree Industries, with 2003 units across India. He was awarded the Padma Shri in 2016. Arunachalam Muruganantham’s story is Akshay Kumar’s inspiration for his Bollywood movie, Padman.
  18. The UNESCO Creative Cities Network (UCCN), sometimes seen in the news, was created in _______.
    2000
    B. 2002
    C. 2004
    D. 2006
    Correct Answer
    Correct Answer  – C. 2004
    Explanation: It aims to promote cooperation with and among cities. It was created as a part of Global Alliance for Cultural Diversity. The overall situation and activities are reported in the UCCN Membership Monitoring Reports.
  19. CLAWS is an autonomous think tank on strategic studies and land warfare. Expand CLAWS. 
    Centre for Lawful Warfare Studies
    B. Centre for Landless Warfare Studies
    C. Centre for Land War Studies
    D. Centre for Land Warfare Studies
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Centre for Land Warfare Studies
    Explanation: Based on interactions, consensus and research projects, it’s to convey policy recommendations to policymakers and experts. It is worth mentioning that CLAWS has been ranked 67th amongst World Top Defence and National Security Think Tanks.
  20. Jaish-e-Mohammed chief Masood Azhar has been named as a global terrorist by ___________.
    UNSC 1267 Al-Qaeda Sanctions Committee
    B.  UNSC 1367 Al-Qaeda Sanctions Committee
    C.  UNSC 1467 Al-Qaeda Sanctions Committee
    D.  UNSC 1567 Al-Qaeda Sanctions Committee
    Correct Answer
    Correct Answer – A.  UNSC 1267 Al-Qaeda Sanctions Committee
    Explanation: This step marks a major victory for India’s decade-long diplomatic efforts. The move is being hailed as a diplomatic win for the incumbent NDA government.
  21. Recently, archaeologists excavated a rare life-size stucco Buddhist sculpture in which among the following states?
    Kerala

    B. Andhra Pradesh
    C. Telangana
    D. Uttar Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Telangana
    Explanation: It has been excavated in the Phanigiri, Suryapet district. Reportedly, the figurine represents one of the Bodhisattvas belonging to the Jathaka Chakra. Presently, it has been kept at the Centenary Heritage Museum in Hyderabad.
  22. Which among the following nations honoured Lt. Gen. (retd) Jack Farj Rafael (JFR) Jacob, who negotiated the historic surrender of Pakistani troops in Dhaka after the 1971 war?
    Iran
    B. US
    C. Israel
    D. China
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Israel
    Explanation: Lt. Gen. Jacob died in 2016 at the age of 92. He was one of the most prominent members of India’s Jewish community.
  23. ISRO is all set to launch which among the following latest radar imaging satellites by the end of May 2019?
    RISAT-2BR1
    B. RISAT-3BR1
    C. RISAT-4BR1
    D. RISAT-5BR1
    Correct Answer
    Correct Answer – A. RISAT-2BR1
    Explanation: As per ISRO’s numbering system, the rocket that would carry RISAT 2BR1 is designated as PSLV-C46. It can provide almost an uninterrupted view of earth, day or night, rain or shine.
  24. Goldman Environmental Foundation, sometimes seen in the news, is headquartered in ________.
    New Delhi
    B. California
    C. Moscow
    D. London
    Correct Answer
    Correct Answer – B. California
    Explanation: The Goldman Prize honors environmental activists from each of the six continental regions. The awards, recognize people around the world who have taken extraordinary action to win environmental victories.
  25. International Jazz Day (IJD) 2019 is celebrated annually on ________.
    April 29
    B. April 30
    C. May 1
    D. May 3
    Correct Answer
    Correct Answer – B. April 30
    Explanation: United Nations Education, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) has designated April 30 as International Jazz Day. Jazz is a uniquely American musical style that emerged out of the slave experience.
  26. International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics (ICRISAT), sometimes seen in the news, is headquartered in ________.
    Maharashtra
    B. Gujarat
    C. Rajasthan
    D. Telangana
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Telangana
    Explanation: ICRISAT was in news as it has identified in chickpea, important genes for heat & drought tolerance. In India, chickpea is generally sown in Sep-Octand harvested in Jan-Feb.
  27. Which among the following tropical cyclones recently made landfall in Mozambique since modern records began?
    Cyclone Kenneth
    B. Cyclone Harvey
    C. Cyclone Katrina
    D. Cyclone Maria
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Cyclone Kenneth
    Explanation: After Cyclone Idai, Mozambique has been hit with another cyclone named “Kenneth”. This is the strongest ever cyclone to hit the southern African country.
  28. Which country recently banned the National Thowheeth Jama’ath (NTJ), and the splinter group Jamathei Millathu Ibrahim (JMI)?
    Pakistan
    B. India
    C. Iran
    D. Sri Lanka
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Sri Lanka
    Explanation: A week after the serial blasts, Sri Lanka banned the National Thowheeth Jama’ath (NTJ), and the splinter group Jamathei Millathu Ibrahim (JMI). All activities of these organisations will be stopped. Besides, their property will also be seized by the government.
  29. Who has been named the Football Writers’ Association Footballer of the Year?
    Mohamed Salah
    B. David Silva
    C. Sergio Aguero
    D. Raheem Sterling
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Raheem Sterling
    Explanation: Raheem Sterling has been named the Football Writers’ Association Footballer of the Year. Before Signing for Liverpool in 2010, Sterling began his career at Queens Park Rangers.
  30. _______ and ______ have retained their top spots in the team rankings for Tests and ODIs respectively.
    India, England
    B. Pakistan, New Zealand
    C. England, South Africa
    D. New Zealand, India
    Correct Answer
    Correct Answer – A. India, England
    Explanation: With 116 points, India currently hold the top spot in the Test rankings. Presently, England are the top-ranked ODI side. It is worth mentioning that outcomes from 2016-17 and 2017-18 have been weighted at 50%.
    Current Affairs GK MCQ: 1-7 May 2019
  31. The first part of the Indo-French joint naval exercise, Varuna 19.1 is being held off the coast of which among the following states?
    Goa

    B. Telangana
    C. Maharashtra
    D. Andhra Pradesh
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Goa
    Explanation: It is worth mentioning that Varuna 19.2 is the second part of the exercise. It is scheduled to be held in May end in Djibouti. The bilateral naval exercise started in 1983. It was christened as ‘Varuna’ in 2001.
  32. International Workers’ Day, sometimes seen in the news, is observed on ______.
    May 1
    B. May 5
    C. May 7
    D. May 10
    Correct Answer
    Correct Answer – A. May 1
    Explanation: It originates from the US labour union movement in the late 19th Century, especially the 8-hour day movement. This movement advocated eight hours for work per day. It is believed that the 1st celebration of Labour Day in India took place in Chennai in 1923.
  33. Who has been appointed as the first non-British president of the Marylebone Cricket Club?
    Ritu Chopra
    B. Kumar Sangakkara
    C. Rahul Dravid
    D. Ravi Shastri
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. Kumar Sangakkara
    Explanation: He will begin his one-year tenure in October. Marylebone Cricket Club owns Lord’s and acts as the guardian of the laws of the game. It was founded in 1787 and lists 168 presidents in its history.
  34. Who recently signed into law a “sovereign internet” bill which will allow the authorities to isolate the country’s internet?
    Ram Nath Kovind
    B. Donald Trump
    C. Vladimir Putin
    D. Imran Khan
    Correct Answer
    Correct Answer  – C. Vladimir Putin
    Explanation: The law would create an independent infrastructure for the Russian internet (Runet). The laws are part of the clampdown on media and internet. freedoms. Russia’s national telecom watchdog (Roskomnadzor)  will act as the central monitoring organ.
  35. World Press Freedom Day 2019 is scheduled to be observed on _______.
    May 2
    B. May 3
    C. May 4
    D. May 5
    Correct Answer
    Correct Answer – B. May 3
    Explanation: The day is intended to commemorate the struggle for a free press. This year’s World Press Freedom Day is being held for the first time in Ethiopia.
  36. Which among the following nations decided to mark its retaliatory action on February 27 against the Indian air strikes on the Balakot terror camp as ‘Operation Swift Retort’?
    China
    B. Pakistan
    C. North Korea
    D. Maldives
    E. None of these
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Pakistan
    Explanation: On February 27, the PAF ( Pakistan Air Force ) retaliated and downed a MiG-21 in aerial combat. It also captured IAF Wing Commander Abhinandan Varthaman.
  37. Mohmand Dam, sometimes seen in the news, is being constructed on which among the following rivers?
    Indus
    B. Swat
    C. Kabul
    D. Kunar
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Swat
    Explanation: The dam will be completed at a cost of Rs183 billion by 2024. It has the capacity to store 1.2 million acre feet of water.
  38. _______ has, for the second year in a row, become India’s top crude oil supplier.
    US
    B. Iraq
    C. Iran
    D. Saudi Arabia
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Iraq
    Explanation: According to Directorate General of Commercial Intelligence and Statistics, Iraq has, become India’s top crude oil supplier, for the second year in a row. UAE became India’s fourth-largest crude supplier. The U.S., which began selling crude oil to India in 2017, is fast becoming a major source.
  39. Who will be sworn in as the 36th Chief Justice of the High Court of Rajasthan?
    Ravindra Bhat
    B. Ranjana Sharma
    C. Pradeep Nandrajog
    D. Satish Verma
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Ravindra Bhat
    Explanation: The collegium had recommended to the Government to appoint him as Chief Justice Of Rajasthan High Court in April 2019. Presently, he is the senior most Judge of the High Court of Delhi.
  40. A historic “loya jirga” peace summit in ________ recently concluded.
    New Delhi
    B. Islamabad
    C. Kabul
    D. Tehran
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Kabul
    Explanation: Loya Jirga, is a mass national gathering in Afghanistan. It brings together representatives from the various ethnic & tribal communities. A Loya Jirga is considered the “highest expression” of the Afghan people, according to the Afghan Constitution.
  41. Which among the following will be decommissioned on May 6 at the naval dockyard at Visakhapatnam in Andhra Pradesh?
    INS Viraat
    B. INS Ranjit
    C. INS Shakti
    D. INS Magar
    Correct Answer
    Correct Answer – B. INS Ranjit
    Explanation: It was commissioned in the fleet of Indian Navy in 1983. It’s the third of the five Kashin-class destroyers built by erstwhile USSR. 27 commissions have manned INS Ranjit.
  42. Former ISRO chairman A S Kiran Kumar was recently conferred with the highest civilian award of which among the following nations?
    Germany
    B. US
    C. France
    D. Malaysia
    Correct Answer
    Correct Answer – C. France
    Explanation: The award was created by Napoleon Bonaparte. Kumar fiostered the historic and ambitious Indo- France space co-operation.
  43. When was the World Asthma Day 2019 observed?
    a) 4 May
    b) 5 May
    c) 6 May
    d) 7 May
    Correct Answer
    Correct Answer – d) 7 May
    Explanation: The World Asthma Day was observed across the globe on May 7, 2019, the first Tuesday of May 2019. The day is observed across the world to spread awareness about Asthma and its care around the world. The day is organised and sponsored by the Global Initiative for Asthma (GINA) as a partnership between health care groups and asthma educators to raise awareness about asthma.
  44. Which sportsperson was awarded with the highest US civilian honour?
    a) Michael Jordan

    b) Serena Williams
    c) Tiger Woods
    d) Dwayne Johnson
    Correct Answer
    Correct Answer – Tiger Woods
    Explanation: US President Donald Trump on May 6, 2019 bestowed Tiger Woods with the Presidential Medal of Freedom, the nation’s highest civilian honour, describing the golfer as one of the greatest athletes in the history of sports. The 43-year-old is only the fourth and the youngest golfer ever to have received the highest American civilian award.
  45. Stevo Pendarovski has won the run-off Presidential elections conducted in which of the following nations?
    a) Catalonia

    b) North Macedonia
    c) Northern Ireland
    d) Albania
    Correct Answer
    Correct Answer – b) North Macedonia
    Explanation: Stevo Pendarovski, supported by the ruling Social Democrats (SDSM), has won the North Macedonian presidency in a run-off vote, conducted on May 5, 2019. The 56-year-old garnered 51.66 percent of the vote, beating nationalist VMRO’s Gordana Siljanovska-Davkova who got 44.73 percent. The remaining 3.61 percent of the votes were void.
  46. Which rule under the ‘Conduct of Elections Rules’ lists out a six-month jail term and a Rs 1000 fine for falsely reporting malfunctioning of EVMs and VVPATs?
    a) Rule 49MA
    b) Rule 51GCA
    c) Rule 37PB
    d) Rule 24TR
    Correct Answer
    Correct Answer – a) Rule 49MA
    Explanation: The Supreme Court on April 29, 2019 sought a response from the Election Commission on a plea seeking abolition of a provision in election rules that provides for prosecution of an elector if a complaint alleging malfunctioning of EVMs and VVPATs turns out to be false. A three-judge bench headed by CJI Ranjan Gogoi took note of the plea, which alleged that Rule 49MA of ‘The Conduct of Elections Rules’ was unconstitutional as it criminalises reporting of malfunctioning of Electronic Voting Machines and Voter Verified Paper Audit Trails.

  47. Indonesia recently announced to relocate its capital. What is the Capital of Indonesia?
    a) Denpasar Bali
    b) Jakarta
    c) Ubud
    d) Surabaya
    Correct Answer
    Correct Answer – b) Jakarta
    Explanation: Indonesia on April 29, 2019 announced its plans to move its capital away from Jakarta. President Joko Widodo’s government plans to establish a new Capital out of the crowded Java Island to ensure more equitable development of the country amid environmental concerns and overcrowding issues.
  48. Which Indian wrestler bagged gold medal in the 2019 Ali Aliyev Wrestling Tournament?
    a) Bajrang Punia

    b) Vinesh Phogat
    c) Sushil Kumar
    d) Harpreet Singh
    Correct Answer
    Correct Answer – a) Bajrang Punia
    Explanation: World number one Bajrang Punia on May 2, 2019 won the gold medal after defeating Viktor Rassadin 13-8 in the finals of men’s 65kg freestyle in the 2019 Ali Aliyev Wrestling Tournament in Kaspiisk, Russia. This is his second title in two weeks. Earlier on April 23, Bajrang won gold in the same category, beating Kazakhstan’s Sayatbek Okassov 12-7 in the final of the Asian Wrestling Championships in Xi’an, China.

Current Affairs GK MCQ: 1-7 May 2019

Current Affairs GK MCQ: 1-7 May 2019 PDF Download Link below

Read More: 

 

 

 

Facebook Comments