Current Affairs GK MCQ: 1-7 June 2019 [English]

Current Affairs GK MCQ: 1-7 June 2019 [English]

Current Affairs GK MCQ: 1-7 June 2019 [English] Free Download for WBCS, SSC, IBPS (Clerk & PO), Rail (Gr. D, ASM, TTE), Food Sub Inspector, WB Police, Gram Panchayat, Postal Assistant, Agriculture, Court, PSC, LIC, CMAT and all other competitive exams.

Current Affairs GK MCQ: 1-7 June 2019

  1. Who took charge of the finance portfolio in Modi’s new Cabinet?
    A. Amit Shah
    B. Rajnath Singh
    C. Arun Jaitley
    D. Nirmala Sitharaman
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Nirmala Sitharaman
    Explanation: PM Modi’s new cabinet will have Nirmala Sitharaman as the Finance Minister. It is worth noting that in 2017, Sitharaman was the first woman to be appointed full-time Defence Minister of India.
  2. Former foreign secretary S Jaishankar was given charge of which among the following ministries?
    A. Home Affairs
    B. WCD
    C. HRD
    D. External Affairs
    Correct Answer
    Correct Answer – D. External Affairs 
    Explanation: Jaishankar will have to deal with overall expectations of expanding India’s global influence & stature. It is worth noting that he was a key member of the Indian team which negotiated the landmark Indo-US nuclear deal.
  3. “Binny”, the country’s lone orangutan passed away, recently died in _______.
    A. Manipur
    B. Sikkim
    C. Odisha
    D. AP
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Odisha
    Explanation: At Odisha’s Nandankanan Zoological Park, due to an old-age related ailment, it died. It is worth noting that it was brought to Nandankanan Zoo from Pune’s Rajiv Gandhi Zoological Park in 2003.
  4. Who took charge recently as the 24th Chief of the Naval Staff (CNS)?
    A. GS Laxmi
    B. Mihir Seth
    C. Sunil Lamba
    D. Karambir Singh
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Karambir Singh
    Explanation: He has served in a variety of Command, Staff and Instructional appointments. The tenure of a Service Chief is three years or 62 years of age (whichever is earlier).
  5. How many Indian-origin students are among the eight participants who won the prestigious Scripps National Spelling Bee?
    A. Two
    B. Four
    C. Five
    D. Six
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Six
    Explanation: It is the first time that more than two co-champions have been named. Each will receive the full winner’s prize of USD 50,000 in cash.
  6. India has moved up one place to rank ____ most competitive economy in the world, according to 2019 edition of the IMD World Competitiveness Rankings.
    A. 30th
    B. 35th
    C. 40th
    D. 43rd
    Correct Answer
    Correct Answer – D. 43rd
    Explanation: The IMD World Competitiveness Rankings was established in 1989. It incorporates 235 indicators from each of the 63 ranked economies. It is worth noting that, with 11 out of 14 economies either improving or holding their ground, the Asia-Pacific region has emerged as a global beacon.
  7. ICC launched ________ on the eve of the men’s World Cup, bringing together 460 million people playing cricket globally to celebrate the magnificent diversity of cricket.
    A. Criiio Campaign
    B. NextGen Campaign
    C. 100TS Campaign
    D. DiverseCric Campaign
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Criiio Campaign 
    Explanation: Criiio is a celebration of all the brilliant and unique ways people play the game. Fans have been encouraged to join the social cricket tribe by sharing pictures/videos of where and how they play cricket.
  8. Maharana Pratap Jayanti is observed on _______ celebrating the birth anniversary of the brave Rajput warrior.
    A. June 5

    B. June 6
    C. June 7
    D. June 8
    Correct Answer
    Correct Answer – B. June 6
    Explanation: Maharana was one of the strongest warriors in India. Maharana Pratap bravely fought the Haldi Ghati Battle. While he lost the war, but he fought till the end.
  9. In Modi 2.0 cabinet, ___________ has been given the Ministry of Women and Child Development, as well as the Ministry of Textiles.
    A. Smriti Zubin Irani

    B. Amit Shah
    C. Menaka Gandhi
    D. Harsmirat Kaur
    Correct Answer
    Correct Answer- A. Smriti Zubin Irani
    Explanation: In 2019, Smriti Irani defeated Rahul Gandhi on his home turf, by more than 50,000 votes. It is worth noting that she continued to cultivate Amethi in the past five years despite her 2014 loss. As a result, this helped her reap electoral dividends.
  10. Who has been given the charge of Railways, Commerce and Industry ministries in Modi’s new cabinet?
    A. Sushma Swaraj

    B. Nirmala Sitharaman
    C. Amit Shah
    D. Piyush Goyal
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Piyush Goyal
    Explanation: Goyal is known for his corporate network developed during his days as an investment banker. It is worth noting that he achieved the lowest accident figures in his previous tenure.
  11. ___________ announced its first interactive game show, titled “Confetti” in India.
    A. Facebook

    B. Google
    C. Twitter
    D. Microsoft
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Facebook
    Explanation: It was first launched in the US. The interactive game will challenge participants to answer pop culture trivia questions.
  12. Who has bagged the J C Daniel Award 2018 for overall contribution to Malayalam film industry?
    A. K Vijayan

    B. Vaikom Vasudev
    C. Sheela
    D. U Kunjabdulla
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Sheela
    Explanation: The top film award comprises cash prize of Rs 5 lakh, citation, and statuette. ‘Bhagyajathakam’ (1962), directed by P Bhaskaran was Sheela’s first film in Malayalam.
  13. Rohtas Fort, sometimes seen in the news, is located in which among the following countries?
    A. Bangladesh

    B. Pakistan
    C. Syria
    D. Saudi Arabia
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Pakistan
    Explanation: The main fortifications consist of the massive walls, which extend for more than 4 km. It is also called Qila Rohtas. It’s an exceptional example of early Muslim military architecture in Central and South Asia.
  14. UN Russian Language Day is observed annually on _______.
    A. June 4

    B. June 6
    C. June 8
    D. June 10
    Correct Answer
    Correct Answer – B. June 6
    Explanation: This day coincides with the birthday of Aleksandr Pushkin ( a Russian poet considered the father of modern Russian literature).
    Current Affairs GK MCQ: 1-7 June 2019
  15. Who has been elected by parliament as the prime minister of Papua New Guinea (PNG)?
    A. Peter O’Neill

    B. James Marape
    C. Job Pomat
    D. Bob Dadae
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. James Marape
    Explanation: He wanted PNG to be “the richest black Christian nation” in the world & committed to reviewing resource laws, according to the reports.
  16. World Digestive Health Day is celebrated every year on _________.
    A. 28th May

    B. 29th May
    C. 1st June
    D. 5th June
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 29th May
    Explanation: It was launched in 2004 to mark the 45th anniversary of the creation of the World Gastroenterology Organisation. The theme for the World Digestive Health Day 2019 campaign is “Early Diagnosis and Treatment of GI Cancer.”
  17. Kruger National Park, sometimes seen in the news, is in which among the following countries?
    A. Chile

    B. Argentina
    C. South Africa
    D. Pakistan
    Correct Answer
    Correct Answer – C. South Africa
    Explanation: The world-renowned Kruger National Park offers a wildlife experience that ranks with the best in Africa. Kruger is home to at least 12,000 rhinos.
  18. World No Tobacco Day is observed every year on ______ to inspire people to stop smoking.
    A. May 31

    B. June 3
    C. June 7
    D. June 10
    Correct Answer
    Correct Answer – A. May 31
    Explanation: The theme of World No Tobacco Day 2019 is “Tobacco and Lung health”. Currently, approximately 5.4 million people die due to tobacco-related illnesses every year worldwide.
  19. Who will once again hold the Food Processing ministry?
    A. Smriti Irani

    B. Jitendra Singh
    C. Harsmirat Kaur
    D. Sushma Swaraj
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Harsimrat Kaur
    Explanation: In 2019 elections, Harsimrat Kaur won the seat from Bathinda by defeating Amrinder Singh Raja Warring of Congress. It is worth noting that  she is appreciated for her initiative – Nanhi Chhaan – to fight female infanticide.
  20. World Oceans Day takes place on _______ every year.
    A. 7th June

    B. 8th June
    C. 9th June
    D. 10th June
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 8th June
    Explanation: The concept of a ‘World Oceans Day’ was first proposed in 1992 at the Earth Summit in Rio de Janeiro. The theme for 2019’s World Oceans Day is “Gender and Oceans”.
  21. ____ has emerged as India’s Most Influential Brand (MIB) of 2018, according to an Ipsos Survey.
    Apple

    B. Google
    C. Facebook
    D. Nokia
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Google
    Explanation: Ipsos’ Most Influential Brands Study is a holistic assessment & ranking of 100+ brands on influence in each country.
  22. Golestan Palace, a UNESCO World Heritage Site, is located in which among the following countries?
    A. Iran

    B. India
    C. Israel
    D. Syria
    Correct Answer
    Correct Answer  – A. Iran
    Explanation: The Golestan Palace is a masterpiece of the Qajar era.  It represents a new style incorporating traditional Persian arts and crafts and elements of 18th-century architecture and technology.
  23. International Day of Innocent Children Victims of Aggression, sometimes seen in the news, is observed on __________.
    A. 2nd June

    B. 4th June
    C. 8th June
    D. 11th June
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 4th June
    Explanation: This day acknowledges the pain suffered by children throughout the world who are the victims of physical, mental and emotional abuse.
  24. Piyush Goyal is leading the Indian delegation for the G20 Ministerial meeting on Trade and Digital Economy to be held in _______.
    A. China

    B. Germany
    C. Japan
    D. US
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Japan
    Explanation: It is to be held on 8th – 9th June 2019 in Tsukuba city, Ibaraki Prefecture, Japan. It is worth noting that G20 is made up of 19 countries and the European Union (EU). The G20 members represent two-thirds of the world’s people and 85 percent of its economy.
  25. World Environment Day (WED) is celebrated on ________ every year.
    A. 4th June

    B. 5th June
    C. 7th June
    D. 9th June
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 5th June
    Explanation: The theme of “Beat Air Pollution” was chosen by this year’s host country, China. UN stats indicate that an estimated 1.2 million premature deaths occur in India each year due to air pollution.
  26. Who has joined Ujjivan Small Finance Bank’s board as an independent director?
    A. Narendra Tomar

    B. Sachin Bansal
    C. Bunny Bansal
    D. Rajiv Kumar
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Sachin Bansal
    Explanation: This is the second big futuristic move by Ujjivan management. Earlier, it roped in Nitin Chugh as its next chief executive.
  27. Who was appointed as the chief of India Meteorological Department (IMD)?
    A. R Shivshankar

    B. NS Ram
    C. Sudhir Kumar
    D. Mrutyunjay Mohapatra
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Mrutyunjay Mohapatra
    Explanation: He will assume charge in August. Mohapatra did his Masters in Physics. The IMD is responsible for weather and climate related forecasts for the country.
  28. RBI has approved the appointment of Rakesh Makhija as chairman of ________.
    A. HDFC Bank

    B. Axis Bank
    C. ICICI Bank
    D. Bank of Baroda
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Axis Bank
    Explanation: Makhija has been an active participant and contributor to the industrial and technology sectors. He has held a number of top management positions within the SKF Group.
  29. India was ranked _____ out of 129 countries, according to the Sustainable Development Goals Gender Index.
    A. 65th

    B. 78th
    C. 95th
    D. 110th
    Correct Answer
    Correct Answer – C. 95th
    Explanation: The Sustainable Development Goals Gender Index has been developed by UK-based Equal Measures 2030. The new index includes 51 indicators across 14 of the 17 official Sustainable Development Goals.
  30. __________, who held titles like the “Czar of Indian Cuisine” and “Tastemaker to the Nation”, passed away recently.
    A. Jiggs Kalra

    B. Khushwant Singh
    C. Ravinder Gill
    D. Yashwant Kapoor
    Correct Answer
    Correct Answer  – A. Jiggs Kalra
    Explanation: He had been instrumental in reviving some of the indigenous lost recipes. His phenomenal work includes reviving age-old delicacies like the famous Galouti Kebabs.
  31. Famous Bangladeshi actress Anju Ghosh joined which among the following political parties?
    A. INC

    B. BJP
    C. TMC
    D. National Conference
    Correct Answer
    Correct Answer – B. BJP
    Explanation: Ghosh is known for her role in Beder Meye Josna, which is the highest-grossing film in Bangladeshi film history.
  32. _________ has allotted the status of ‘legal person or entity’ to animals.
    A. Allahabad HC

    B. Delhi HC
    C. Punjab & Haryana HC
    D. Bombay HC
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Punjab & Haryana HC
    Explanation: The verdict will also issue prescribed load draught animals will be allowed to carry while pulling a vehicle. Both the orders were written by Justice Rajiv Sharma.
  33. _____________ has appointed Purnima Sahni Mohanty as its new Director of Communications.
    A. Microsoft India

    B. Google India
    C. Facebook India
    D. Samsung India
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Microsoft India
    Explanation: Mohanty is a senior communications leader with over 27 years of experience in the industry. Prior to this role, Mohanty was working as Director & Head of Communications & CSR at DuPont.
  34. ________ is observed as World Bicycle Day.
    A. June 2

    B. June 3
    C. June 4
    D. June 5
    Correct Answer
    Correct Answer – B. June 3
    Explanation:  This day encourages the nations to devote particular attention to the bicycle in cross-cutting development strategies.
  35. International Sex Workers’ Day takes place on _______.
    A. 2nd June

    B. 4th June
    C. 6th June
    D. 8th June
    Correct Answer
    Correct Answer – A. 2nd June
    Explanation:  It remembers the discrimination of prostitutes and their often exploitative living and conditions of working.
  36. Who was recently elected to the board of the International Air Transport Association (IATA)?
    A. Sumit Khanna

    B. Ajay Singh
    C. Rajiv Munjal
    D. Radhika Chopra
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Ajay Singh
    Explanation:  SpiceJet chief Ajay Singh was elected to the board of the IATA. The new board would be chaired by Lufthansa Group Chief Executive Officer Carsten Spohr.
  37. The main event of International Yoga Day on June 21 this year will be held in _____ with Prime Minister Narendra Modi attending it.
    A. Chandigarh

    B. Pune
    C. Ranchi
    D. Jammu
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Ranchi
    Explanation:  It will be the government’s first mega public event after Modi became prime minister for a second term. It is expected that about 10,000 people, will attend the event. The United Nations declared June 21 as the International Day of Yoga in 2014.
  38. Nayib Bukele took office as president of __________ recently.
    A. El Salvador

    B. Poland
    C. South Africa
    D. South Sudan
    Correct Answer
    Correct Answer – A. El Salvador
    Explanation: During his term, Bukele wants to tackle El Salvador’s legacy of gang violence and corruption. By bolstering education, he wants to reduce the number of young people joining El Salvador’s notorious criminal gangs.
  39. The government reappointed _________ as National Security Adviser, according to him/her a Cabinet rank.
    A. Sushma Swaraj

    B. S Jaishankar
    C. Ajit Doval
    D. Hardeep Puri
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Ajit Doval
    Explanation:  Doval becomes the first NSA to get Cabinet status in the table of precedence. The cabinet rank will facilitate his interactions with the most senior officials.
  40. ________ has toppled Indian Oil Corp (IOC) to regain the crown of being the country’s most profitable public sector company.
    A. ONGC

    B. SAIL
    C. SBI
    D. NABARD
    Correct Answer
    Correct Answer – A. ONGC
    Explanation: ONGC, in the previous two financial years, had lost the most profitable PSU tag to IOC. ONGC reported a 34% jump its in 2018-19 fiscal net profit to Rs 26,716 crore.
    Current Affairs GK MCQ: 1-7 June 2019
  41. The two-day Elephanta Festival has been recently organized in ________.
    A. Madhya Pradesh

    B. UP
    C. Maharashtra
    D. Kerala
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Maharashtra
    Explanation:  The MTDC (Maharashtra Tourism Development Corporation) organizes the festival every year to promote tourism and the culture of Mumbai.
  42. Operation Blue Star, sometimes seen in the news, was carried out in ______.
    A. 1980

    B. 1984
    C. 1991
    D. 1999
    Correct Answer
    Correct Answer – C. 1984
    Explanation:  Operation Blue Star was carried out in Amritsar between June 1 and 8, 1984. It was former PM’s Indira Gandhi’s solution to the haywire going law and order situation in Punjab.
  43. Keeping its poll promise, PM Modi’s government has launched a new ministry called _______ to provide safe drinking water to people.
    A. Jal Shakti

    B. Jal Naari
    C. Jal Sarla
    D. Jal Sabla
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Jal Shakti
    Explanation: The Jal Shakti Ministry has been created by reorganizing the earlier Ministry of Water Resources, River Development, and Ganga Rejuvenation. It is worth noting that from April to July, the water situation in at least 8 states in the country has been grim.
  44. Former President Pratibha Patil was bestowed on the highest civilian award of _______ for foreigners.
    A. Argentina

    B. Chile
    C. Mexico
    D. South Africa
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Mexico
    Explanation: Patil is the 1st Indian woman to receive such an award. Earlier Dr. Sarvapalli Radhakrishnan was honored with this award.
  45. Who has been appointed as the Minister of Information and Broadcasting in the new Narendra Modi government?
    A. Ravi Shankar Prasad

    B. Piyush Goyal
    C. Menaka Gandhi
    D. Prakash Javadekar
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Prakash Javadekar
    Explanation: Prakash Javadekar has been recently appointed as the Minister of Information and Broadcasting (I&B).
  46. _________ appointed a new advocate general, Satish Chandra Verma with immediate effect.
    A. MP

    B. Uttar Pradesh
    C. Telangana
    D. Chattisgarh
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Chattisgarh
    Explanation: Before being appointed as the new AG, Verma was the Additional Advocate General of the state. This appointment is done in exercise of the powers conferred by Clause (1) of Article 165 of the Constitution of India.
  47. World Health Organization (WHO) awarded which state’s Medical & Health Department its Tobacco Control Award for year 2019?
    A. Maharashtra

    B. Rajasthan
    C. MP
    D. Kerala
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Rajasthan
    Explanation: The award was conferred by the World Health Organization. It is worth mentioning that in 2018, the department had issued an official notice on 23,800 people for smoking in public places under the COTPA.
  48. Who assumed charge as the Union Minister of Tribal Affairs?
    A. Raman Singh

    B. Arjun Munda
    C. Sushma Swaraj
    D. Meenakshi Lekhi
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Arjun Munda
    Explanation: Arjun Munda represents Khunti (ST) constituency of Jharkhand in the 17th Lok Sabha. He served as the Chief Minister of Jharkhand form 2003-2006.
    Current Affairs GK MCQ: 1-7 June 2019
  49. Who has been given the additional charge of the Directorate General of Civil Aviation (DGCA) recently?
    A. Suresh Kapoor

    B. Ramesh Goenka
    C. JS Ravi
    D. Arun Kumar
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Arun Kumar
    Explanation: Arun Kumar is currently holding the position of an additional secretary at the aviation ministry.
  50. Telangana statehood day was recently observed. This state was officially formed on ________.
    A. 1st June 2015

    B. 5th June 2016
    C. 2nd June 2014
    D. 10th June 2010
    Correct Answer
    Correct Answer – C. 2nd June 2014
    Explanation: TRS chief K Chandrashekar Rao was elected as the first Chief Minister of the state.
  51. _______ has rolled out a campaign titled, ‘Billion Beats’ ahead of the ICC World Cup 2019.
    A. Vivo

    B. Samsung
    C. Micromax
    D. Oppo
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Oppo
    Explanation: It is inviting consumers to share the sound of their heartbeats through the app. It aims to highlight fans’ emotions & encourage these cricket fans to create something of their own.
  52. ________ has been named as the new CEO of Rajya Sabha TV by the government.
    A. Sudhir Chaudhary

    B. Arnab Goswami
    C. Barkha Dutt
    D. Manohar K Pandey
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Manohar K Pandey
    Explanation: He will take the charge from Prasar Bharati CEO Shashi Shekhar Vempati
  53. Which among the following launched ‘Sabse Khaas Loan’ for two-wheeler customers?
    A. L&T Finance

    B. HDFC
    C. ICICI
    D. PNB
    Correct Answer
    Correct Answer – A. L&T Finance
    Explanation: The scheme provides hassle-free and low-cost finance for two-wheelers. The loan is for financially prudent customers. The borrowers can choose from 3 different EMI tenures 6, 12 and 18 months.
  54. Who was recently elected as the leader of the Congress Parliamentary Party (CPP)?
    A. Rahul Gandhi

    B. Sonia Gandhi
    C. Lovely Singh
    D. Sheila Dixit
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Sonia Gandhi
    Explanation: Sonia Gandhi represents Uttar Pradesh’s Rae Bareli in Lok Sabha. She is the chairperson of the Congress-led United Progressive Alliance.
  55. After the formation of the new government, the Budget session will be held from ________.
    A. June 11

    B. June 15
    C. June 17
    D. June 23
    Correct Answer
    Correct Answer – C. June 17
    Explanation: The new Lok Sabha speaker will be elected on June 19. The Union Budget will be presented on July 5. Economic Survey will be released on 4th of July.
    Current Affairs GK MCQ: 1-7 June 2019
  56. ______________ is observed on the 1st of June every year.
    A. Global Day of Parents

    B. Global Day of Fathers
    C. Global Day of Mothers
    D. Global Day of Grandsons
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Global Day of Parents
    Explanation: This day provides an opportunity to appreciate all parents in all parts of the world. In particular, family-oriented policies can contribute to the achievement of SDGs 1 to 5.
  57. ______ is Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, and Queer (LGBTQ) Pride Month.
    A. May

    B. June
    C. August
    D. October
    Correct Answer
    Correct Answer – B. June
    Explanation: This month advocates work for equal “rights and benefits” for LGBT people. The month was chosen to remember a riot in 1969 at the Stonewall Inn in Manhattan.
  58. Which among the following states launched ‘Haritha Drishti’ mobile application?
    A. Andhra Pradesh

    B. Telangana
    C. Kerala
    D. West Bengal
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Kerala
    Explanation: This app will have details on Haritha Kerala Mission. It can also help in calculating water levels & water availability in various water sources.
  59. ________ has launched a mobile app “The Ruet” to share real-time information about the moon.
    A. India

    B. Pakistan
    C. Iran
    D. US
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Pakistan
    Explanation: It combines Islamic Hijri calendar with modern technology. It’s a utility and information appl related to moon and sighting of the moon.
  60. Which state has planned to launch a campaign “One Citizen One Tree campaign”?
    A. Meghalaya

    B. Haryana
    C. UP
    D. Bihar
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Meghalaya
    Explanation: Each village will plant 1000 trees bringing it to a total of 4,60,000 trees. The campaign will mobilize 20 villages each from both catchment areas.
  61. 10th National Science Film Festival of India (NSFFI) will be organized in ________.
    A. Manipur

    B. Sikkim
    C. Nagaland
    D. Tripura
    Correct Answer
    Correct Answer  – D. Tripura
    Explanation: 10th National Science Film Festival of India (NSFFI) will be organised in Tripura. The initiative would focus on upholding tourism and rich biodiversity of Tripura.
  62. World Milk Day, sometimes seen in the news, is observed on ______.
    A. May 31

    B. June 1
    C. June 5
    D. June 10
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. June 1
    Explanation: The theme of the World Milk Day this year is “Drink Milk: Today and Every day.” This day was established in 2001 by the Food and Agriculture Organisation (FAO) of the United Nations.
    Current Affairs GK MCQ: 1-7 June 2019
  63. The world’s biggest retailer Walmart has appointed __________ as chief technology and chief development officer.
    A. Rahul Bajaj

    B. CK Khaitan
    C. Rakesh Munjal
    D. Suresh Kumar
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Suresh Kumar
    Explanation: Reportedly, Kumar has previously worked with Amazon, where he led the company’s retail supply chain systems for 15 years.
  64. Which country had collected nearly 11 tonnes of trash that had piled up on the peak for decades on Mount Everest?
    A. India

    B. Sri Lanka
    C. Nepal
    D. Maldives
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Nepal
    Explanation: The clean-up initiative, was launched in mid-April. It involved a team of 12 high-altitude Sherpa climbers.
  65. Which among the following states appointed Alapan Bandopadhyay as the home secretary?
    A. Odisha

    B. West Bengal
    C. Telangana
    D. Maharashtra
    Correct Answer
    Correct Answer – B. West Bengal
    Explanation: This selection is seen as a hint that he could be made the new chief secretary. Bandopadhyay would continue to hold it as an additional charge of commerce and industry department.
  66. The Indian hockey teams, men and women, will be sponsored by ________ for the next five years.
    A. West Bengal

    B. Sikkim
    C. Bihar
    D. Odisha
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Odisha
    Explanation: Hockey India’s current deal with Odisha is estimated to be around Rs 150 crore for five years. Following the deal, Odisha’s name will don the jerseys of both the men’s and women’s teams.
  67. _________ was declared a winner in the ‘Best Smart City’ award category at a Smart city expo.
    A. Chandigarh

    B. Pune
    C. Ludhiana
    D. Noida
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Pune
    Explanation: PSCDCL (Pune Smart City Development Corporation) was also adjudged as joint winner in the Smart City Special Purpose (SPV) award category.
  68. Who has been appointed as the Director of Professional Tennis Registry (PTR)?
    A. Rekha Bhardwaj

    B. Sunil Lamba
    C. Dilip Mohanty
    D. Rakesh Jhanji
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Dilip Mohanty
    Explanation: In 2007, he was conferred India President’s Award by PTR. In 2012, he was honored with “PTR India Coach of the year Award”. It is worth mentioning that the Professional Tennis Registry is a global organization of tennis teaching professionals.
  69. Nepal has celebrated ‘International Everest Day’ on _______.
    A. May 27

    B. May 29
    C. June 3
    D. June 5
    Correct Answer
    Correct Answer – B. May 29
    Explanation: On this date, mountaineers Tenzing Norgay Sherpa and Edmund Hillary scaled the world’s highest peak. It is worth noting that Mt. Everest towers 29,029 ft above sea level and is the highest point on Earth.
  70. Who took oath for the second consecutive time as the prime minister of India?
    A. Arun Jaitley

    B. Amit Shah
    C. S Jaishankar
    D. Narendra Modi
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Narendra Modi
    Explanation: President Ram Nath Kovind administered the oath of office and secrecy to Narendra Modi. It is worth mentioning that the multi-layered security arrangement was put in place in Delhi.

Current Affairs GK MCQ: 1-7 June 2019 PDF Download Link below

Read More:

 

 

Facebook Comments