Current Affairs GK MCQ: 1-7 August 2019 [English]

Current Affairs GK MCQ: 1-7 August 2019

Current Affairs GK MCQ: 1-7 August 2019 [English]

Current Affairs GK MCQ: 1-7 August 2019 [English] Free Download for WBCS, SSC, IBPS (Clerk & PO), Rail (Gr. D, ASM, TTE), Food Sub Inspector, WB Police, Gram Panchayat, Postal Assistant, Agriculture, Court, PSC, LIC, CMAT and all other competitive exams.

Previous 6 Month’s 800+ Important Current Affairs PDF (January-June 2019) Click Here

Current Affairs GK MCQ: 1-7 August 2019 [English]

  1. Which country has conferred ‘The National Order of Merit’, its highest award to President Ram Nath Kovind?
    A. Ghana
    B. Guinea
    C. The Gambia
    D. Benin
    Correct Answer
    Answer – B. Guinea
    Explanation: The President of Guinea, Alpha Condé conferred ‘The National Order of Merit’, its highest award to President Ram Nath Kovind. He was awarded for his contribution to overall relations and development of mutual cooperation between India and Guinea.
  2. Which Indian journalist has been named for the prestigious Ramon Magsaysay Award for “harnessing journalism to give voice to the voiceless”?
    A. Sudhir Chaudhary

    B. Ravish Kumar
    C. Arnab Goswami
    D. Amish Devgan
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Ravish Kumar
    Explanation: Kumar is among the five recipients of the 2019 Magsaysay award. The four other winners are: Ko Swe Win (Myanmar), Angkhana Neelapaijit (Thailand), Raymundo Pujante Cayabyab (Philippines), Kim Jong-Ki (South Korea) Ramon Magsaysay Award is regarded as the Asian version of the Nobel Prize.
  3. Which articles are repealed by the government of India that grants special status to Jammu and Kashmir?
    A. Article 350 and 31A
    B. Article 370 and 31A
    C. Article 350 and 35A
    D. Article 370 and 35A
    Correct Answer
    Answer – D. Article 370 and 35A
    Explanation: On August 5, 2019, Government announced to repeal Article 370 [except the first clause 370 (1)] and Article 35A which grants special status to Jammu and Kashmir (J&K).
  4. Who introduced the Jammu and Kashmir Reorganization Bill, 2019 in Rajya Sabha which seeks to bifurcate the state of Jammu and Kashmir into 2 Union Territory– J&K and Ladakh?
    A. Nitin Gadkari
    B. Amit Shah
    C. Rajnath Singh
    D. Ravi Shankar Prasad
    Correct Answer
    Answer – B. Amit Shah
    Explanation: Home Minister Amit Shah announced to bifurcate the state into 2 Union Territories – Jammu and Kashmir.
  5. Which newly formed Union Territory after bifurcation will have a legislature like Delhi and Puducherry?
    A. Jammu and Kashmir
    B. Ladakh
    C. Both A & B
    D. Either A & B
    Correct Answer
    Answer –  A. Jammu and Kashmir
    Explanation: Home Minister Amit Shah announced to bifurcate the state into 2 Union Territories – Jammu and Kashmir, which will have a legislature like Delhi and Puducherry, and Ladakh, which will be without a legislature like Chandigarh
  6. Which newly formed Union Territory after bifurcation will have a legislature like Delhi and Puducherry?
    A. Jammu and Kashmir
    B. Ladakh
    C. Both 1 & 2
    D. Either 1 & 2
    Correct Answer
    Answer – A. Jammu and Kashmir
    Explanation: Home Minister Amit Shah announced to bifurcate the state into 2 Union Territories – Jammu and Kashmir, which will have a legislature like Delhi and Puducherry, and Ladakh, which will be without a legislature like Chandigarh
  7. Lok Sabha recently passed ___________________, which seeks to ban commercial surrogacy.
    A. Surrogacy (Regulation) Bill, 2019

    B. Surrogacy (Regulation) Bill, 2016
    C. Child Surrogacy (Regulation) Bill, 2019
    D. Altruistic Surrogacy (Regulation) Bill, 2019
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Surrogacy (Regulation) Bill, 2019
    Explanation: This bill regulates altruistic surrogacy and prohibits commercial surrogacy. It provides for constituting: National Surrogacy Board, State Surrogacy Boards. According to the bill, “Surrogacy is a practice where a woman gives birth to a child for an eligible couple and agrees to hand over the child to them after birth.
  8. The Quit India Movement, sometimes seen in the news, was launched by Mahatma Gandhi on __________.
    A. 8th August 1942

    B. 9th August 1940
    C. 12th August 1934
    D. 15th August 1947
    Correct Answer
    Correct Answer – A. 8th August 1942
    Explanation: On 8th August 1942, Mohandas Karamchand Gandhi launched the ‘Quit India’ movement. The movement was followed, nonetheless, by large-scale violence too. On this day, Gandhiji gave the famous clarion call of ‘Do or Die’ to all Indians.
  9. Mission Shakti, sometimes seen in the news, to train athletes from Chandrapur and Gadchiroli for international events like the Olympics, was recently launched in __________.
    A. Goa

    B. Maharashtra
    C. Tamil Nadu
    D. Kerala
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Maharashtra
    Explanation: This mission aims to groom tribal students from 2 tribal-dominated districts for Olympic 2024. It is an initiative by Maharashtra minister Sudhir Mungantiwar.
  10. Which will be the largest Union Territory (UT) in the country in terms of the area once it is carved out.
    A. Ladakh

    B. J&K
    C. Delhi
    D. Lakshadweep
    Correct Answer
    Correct Answer – B. J&K
    Explanation: By revoking Article 370, the NDA government proposed that J&K be bifurcated into 2 separate UTs of Jammu and Kashmir and Ladakh. With the addition of 2 new UTs, its total number will go up to 9.
  11. ISRO laid the foundation stone for the Space Situational Awareness Control Centre in _________.
    A. Bengaluru

    B. Hyderabad
    C. Pune
    D. Puri
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Bengaluru
    Explanation: The control center would facilitate the intensified activities foreseen for SSAM (Space Situational Awareness & Management). It would enable research activities pertaining to active debris removal.
  12. Who was conferred with the Lifetime Achievement award by the Cricket Association of Bengal (CAB)?
    A. Saurav Ganguly

    B. Arun Lal
    C. Ramesh Chand
    D. Rahul Dravid
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Arun Lal
    Explanation: Lal played 16 Test matches and 13 One-Day Internationals for India between 1982 and 1989. He was a major figure in Bengal’s Ranji Trophy triumph in 1989.
  13. Navegaon National Park, sometimes seen in the news, is in _________.
    A. Maharashtra

    B. Gujarat
    C. Kerala
    D. Odisha
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Maharashtra
    Explanation: It is located in the eastern part of Maharashtra state. It was declared as a National park in the year of 1975. The name “Navegaon” comes from the word Nave + gaon.
  14. Sangai festival, sometimes seen in the news, is celebrated by which state?
    A. Assam

    B. Manipur
    C. Arunachal Pradesh
    D. Kerala
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Manipur
    Explanation: It is an annual cultural festival organized by Manipur Tourism Department every year. This aims to promote Manipur as a world-class tourism destination. It showcases the best of what the state has to offer to the world.
  15. Which state passed a bill providing for life imprisonment and a fine from ₹1 lakh to ₹5 lakh to those convicted in cases of mob lynching leading to victim’s death?
    A. Punjab

    B. Delhi
    C. Maharashtra
    D. Rajasthan
    Correct Answer
    Correct Answer-  D. Rajasthan
    Explanation: ‘The Rajasthan Protection from Lynching Bill, 2019’ was introduced by Parliamentary Affairs Minister Shanti Dhariwal. The Bill also empowers the state police chief to appoint a state coordinator to prevent the lynching incidents.
  16. Hiroshima Day, sometimes seen in the news, is observed on __________.
    A. August 4

    B. August 6
    C. August 8
    D. August 10
    Correct Answer
    Correct Answer – B. August 6
    Explanation: During WWII, on August 6, 1945, in Hiroshima, more than a quarter of a million people died due to the nuclear bomb explosion by the USA. After three days another atomic bomb was dropped in Nagasaki.
  17. ‘Machail Mata Yatra’, sometimes seen in the news, is observed in ______.
    A. J&K

    B. Himachal Pradesh
    C. UP
    D. West Bengal
    Correct Answer
    Correct Answer – A. J&K
    Explanation: Due to security reasons, ‘Machail Mata Yatra’ in Kishtwar district of Jammu and Kashmir has been suspended. It was scheduled to end on September 5.
  18. ______________ announced the launch of ‘Samarth’ – a breakthrough initiative aimed at bringing India’s artisans, weavers, and handicrafts producers onto e-commerce.
    A. Flipkart

    B. Amazon
    C. Walmart
    D. Infosys
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Flipkart
    Explanation: The initiative will open up national market access for these underserved communities. To boost entrepreneurship, it will leverage increasing internet penetration in rural India.
  19. Which nation recently opened the doors of the historic Gurdwara Chowa Sahib to Sikh devotees?
    A. India

    B. Afghanistan
    C. Pakistan
    D. Sri Lanka
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Pakistan
    Explanation: The gurdwara in situated in the Jhelum district of Punjab province (Pakistan). It was commissioned by Maharaja Ranjit Singh. The gurdwara was completed in 1834.
  20. Reserve Bank of India (RBI) Money Museum, sometimes seen in the news, is in ________.
    A. Kolkata

    B. Guwahati
    C. Patna
    D. Varanasi
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Kolkata
    Explanation: Its main attention is a huge tree made using defunct coins and demonetized notes. Besides 3 sections, there is an interactive games center for kids too to promote financial literacy.
  21. Who will receive the IBC’s highest honor, the International Honor for Excellence, at the International Broadcasting Convention awards ceremony?
    A. Andy Serkis

    B. Peter Jackson
    C. James Cameron
    D. Jeffrey Katzenberg,
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Andy Serkis
    Explanation: Today, Serkis is best known for his performance capture roles. His greatest achievement is in making the shift from mere motion capture towards a combination of technology.
  22. Which among the following countries will allow women to travel abroad without permission from a male guardian?
    A. Pakistan

    B. Iraq
    C. Syria
    D. Saudi Arabia
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Saudi Arabia
    Explanation: The new rule allows women over the age of 21, to apply for a passport without authorization. Notably, the kingdom has recently eased other long-standing social restrictions on women.
  23. Shawala Teja Singh temple, sometimes seen in the news, is located in ______.
    A. Cambodia

    B. Myanmar
    C. India
    D. Pakistan
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Pakistan
    Explanation: It is an ancient Hindu temple located in Pakistan’s Sialkot city. Built by Sardar Teja Singh, it is dedicated to Hindu deity Shiva. It has been re-opened for devotees recently by Pakistan.
  24. Which country has banned face-covering clothing, such as a burqa or niqab, in public buildings and on transport?
    A. Netherlands

    B. Croatia
    C. Japan
    D. UK
    Correct Answer
    Correct Answer- A. Netherlands
    Explanation: The move appeared to be unpopular with the general public in the Netherlands.  Between 200 and 400 women are estimated to wear a burqa or niqab. The legislation was passed in June last year.
  25. According to the World Bank’s Gross Domestic Product (GDP) rankings in 2018, which is now the seventh-largest economy?
    A. France

    B. India
    C. UK
    D. Canada
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. India
    Explanation: In 2018, India’s GDP was $2.72 trillion, according to the World Bank’s Gross Domestic Product (GDP) rankings. It is worth noting that India has set the target of becoming a $5 trillion economy in GDP terms by 2024.
  26. India recently test-fired a sophisticated all-weather and all-terrain Quick Reaction Surface-to-Air Missile (QRSAM) from a test range in ______.
    A. Andhra Pradesh

    B. Tamil Nadu
    C. Odisha
    D. Kerala
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Odisha
    Explanation: The missile can be mounted on a truck and stored in a canister. QRSAM uses solid-fuel propellant and has a range of 25-30 km. It is worth noting that the state-of-the-art missile has been developed by DRDO for the India Army.
  27. Who will head the Group of Ministers (GoM) that was constituted last year to combat lynching?
    A. Arun Jaitley

    B. Amit Shah
    C. Jitendra Singh
    D. Rajiv Kumar
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Amit Shah
    Explanation: Since the GoM was position-specific, there was no need to reconstitute it. Last week the SC issued a notice to seek the implementation of its July 2018 judgment to combat the crime of lynching.
  28. ________ has been shortlisted for ‘The Structural Awards 2019’ of the UK-based Institution of Structural Engineers (IStructE).
    A. Taj Mahal

    B. Red Fort
    C. Gateway Of India
    D. Statue of Unity
    Correct Answer
    Correct Answer – D. Statue of Unity
    Explanation: It is among the 49 structures that will vie for the prestigious award. The statue has been designed by architect Ram Suthar. It has been built by Larsen and Toubro (L&T).
  29. Darvaza gas crater, known locally as the Door to Hell or Gates of Hell, is located in __________.
    A. Kazakhstan

    B. India
    C. Turkmenistan
    D. Poland
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Turkmenistan
    Explanation: the Karakum Desert is the home to the strange human-made natural site. It was created in the 1970s when a drilling rig accidentally punched into a massive underground natural gas cavern. Since 1971, it has now been burning non-stop.
  30. Who has taken charge as Director (Operations) at Bengaluru-headquartered Hindustan Aeronautics Limited?
    A. Sunil Kumar

    B. M S Velpari
    C. Rohit Chaudhary
    D. Hansa Bansal
    Correct Answer
    Correct Answer – B. MS Velpari
    Explanation: Velpari joined HAL as a management trainee in 1985. Notably, he was instrumental in the sustained growth of LCA production (from 2015-16 to 2018-19).
  31. Which has granted infrastructure project status for a $10-billion plan to build the world’s first ultra-fast hyperloop project?
    A. Gujarat

    B. Maharashtra
    C. Kerala
    D. Tamil Nadu
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Maharashtra
    Explanation: The project is expected to cost about 700 billion rupees. It aims to link the financial hub of Mumbai with the neighboring city of Pune.  Notably, the route from Mumbai to Pune is one of India’s busiest (roughly 75 million passenger journeys every year).
  32. ‘Vhali Dikri Yojna’ has been launched recently in which among the following states?
    A. Gujarat

    B. Maharashtra
    C. Rajasthan
    D. UP
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Gujarat
    Explanation: Vhali Dikri Yojna is a cash incentive scheme for every girl child born in the state. The State Government will pay: 4,000 to every girl child (at the time of admission to Standard 4th) 6,000 (at the time of taking admission to Standard IX) 1-lakh (at the time of taking admission for higher education at the age of 18) Another Rs. 1 lakh (at the time of marriage)
  33. Who was recently awarded with the prestigious Entrepreneur Award 2019?
    A. Ruhan Rajput

    B. Sid Sharma
    C. Vikas Nagpal
    D. Summit Mehra
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Ruhan Rajput
    Explanation: Rajput was acknowledged for his contributions and achievements in the business industry. He is the co-founder and Director of Einfolge Technologies Pvt Ltd.
  34. ___________ and Apollo Hospitals Group have joined hands to set up a National Clinical Coordination Committee (NCCC).
    A. Google India

    B. Microsoft India
    C. Facebook India
    D. MindTree
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Microsoft India
    Explanation: The committee will work for the AI-powered Cardiovascular Disease Risk Score API. It will provide guidance on all cardiology and cardiovascular-related artificial intelligence projects.
    Current Affairs GK MCQ: 1-7 August 2019
  35. World Wide Web Day is celebrated on __________ every year.
    A. August 1

    B. August 5
    C. August 7
    D. August 10
    Correct Answer
    Correct Answer – A. August 1
    Explanation: Tim Berners-Lee developed the World Wide Web in the year 1989. WWW has now become the principal means of transaction, interaction, and communication. Reportedly, the world’s first website was hosted on Berners-Lee’s NeXT computer.
  36. Who took over as the Controller General of Accounts (CGA) with effect from August 1, 2019?
    A. Giriraj Prasad Gupta

    B. Ramesh Chand
    C. T Laxmi
    D. Shanta Kumar
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Giriraj Prasad Gupta
    Explanation: CGA is the apex accounting authority under the Central Government. Sh. Gupta has worked at higher positions in CBDT, Ministry of Rural Development and Ministry of Finance.
  37. World Lung Cancer Day, sometimes seen in the news, is observed on _______.
    A. 31st July

    B. 1st August
    C. 6th August
    D. 13th August
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 1st August
    Explanation: According to the American Lung Association (ALA), lung cancer is the most common cancer, accounting for 2.09 million cases in 2018. It aims to raise awareness of risks and increase early detection for the best possible outcomes.
  38. Delhi CM Arvind Kejriwal announced free power for households consuming ____ units or less per month.
    A. 100

    B. 200
    C. 350
    D. 500
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 200
    Explanation: This decision came less than 8 months ahead of polls in the national capital. While those consuming 201 to 401 units will continue to get 50% power subsidy from the government.
  39. The 22nd National Conference on e-Governance 2019 is to be held in _______.
    A. New Delhi

    B. Chandigarh
    C. Shillong
    D. Guwahati
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Shillong
    Explanation: This is the 1st time the event is being organized in the Northeastern region. This conference at Shillong is part of the DARPG’s 100 days initiatives in the new government. Its theme is ‘Digital India: Success to Excellence’.
  40. Reserve Bank of India has nominated Economic Affairs Secretary _________ on its central board.
    A. Atanu Chakraborty

    B. SC Garg
    C. Shakti Gohil
    D. Ramesh Ujjwal
    Correct Answer
    Correct Answer-  A. Atanu Chakraborty
    Explanation: The central government has recently appointed Atanu Chakraborty as the new economic affairs secretary. He is a 1985 batch Gujarat cadre IAS officer. Chakraborty successfully met the Rs 80,000 crore disinvestment target in FY19.
  41. The Union cabinet recently approved the signing of the UNISA. Expand UNISA.
    A. United Nations Convention on International Settlement Agreements

    B. United Nations Convention on International Settler Agreements
    C. United Nations Conference on International Settlement Agreements
    D. United Nations Convention on Multi-National Settlement Agreements
    Correct Answer
    Correct Answer – A. United Nations Convention on International Settlement Agreements
    Explanation: The convention will boost the confidence of the investors. In addition to this, it would provide a positive signal about India’s commitment to adhere to international practice on the ADR mechanism. The convention will be signed either in Singapore on August 7 or at UN HQ.
  42. One Nation-One Ration Card scheme has been launched on a pilot basis in how many states?
    A. Three

    B. Four
    C. Six
    D. Eight
    Correct Answer
    Correct Answer  – B. Four
    Explanation: The system would enable beneficiaries to get their quota of grains from any ration shop of their own choice. These four states are as follows, where this system has been implemented on a pilot basis: Telangana, Andhra Pradesh, Maharastra, Gujarat.
  43. Who has been given the additional charge of the counter-terror force NSG?
    A. Harsh Luthra

    B. Abhishek Sharma
    C. SS Deswal
    D. R Teerath
    Correct Answer
    Correct Answer – C. SS Deswal
    Explanation: The NSG DG post is occupied by an IPS officer. NSG was formed in 1984 as a “Special Operations Force”. They are also called Black Cats because of their black colored drill cotton coveralls.
    Current Affairs GK MCQ: 1-7 August 2019
  44. Tx2 goal, sometimes seen in the news, aims to double the number of wild tigers by ______.
    A. 2020

    B. 2022
    C. 2024
    D. 2026
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 2022
    Explanation: Using a strategic & long term approach, Tx2 works across entire landscapes and encourages trans-boundary collaboration.
  45. __________ recently appointed Siddhartha Sanyal as chief economist and head of research.
    A. Bank of Baroda

    B. SBI
    C. Bandhan Bank
    D. ICICI Bank
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Bandhan Bank
    Explanation: Sanyal will spearhead the bank’s research and business strategy. Before this, he was with Barclays, Reserve Bank of India and Edelweiss Capital.
  46. World Day Against Trafficking in Persons, sometimes seen in the news, is observed on _____.
    A. 28th July

    B. 30th July
    C. 3rd August
    D. 8th August
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 30th July
    Explanation: Since 2003, around 225,000 victims of trafficking have been detected worldwide. In 2013, the UN General Assembly adopted the resolution for this day. Globally, an estimated 40.3 million people are entrapped in modern slavery.
  47. Which among the following state passed a bill against honor killing, with punishment ranging from life imprisonment to death sentence.
    A. Rajasthan

    B. Maharashtra
    C. Punjab
    D. MP
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Rajasthan
    Explanation: The bill titled, ‘Rajasthan Prohibition of Interference with the Freedom of Matrimonial Alliances in the Name of Honour and Tradition Bill, 2019’ was recently passed, which was introduced by minister Shanti Dhariwal in the House. According to the National Crime Records Bureau (NCRB) figures: 28 cases in 2014, 251 cases in 2015, 77 cases in 2016 were reported with motive as an honor killing.
  48. Who won the Hungarian Grand Prix 2019?
    A. Charles Leclerc
    B. Sebastian Vettel
    C. Max Verstappen
    D. Lewis Hamilton
    Correct Answer
    Answer – D. Lewis Hamilton
    Explanation: Mercedes’ Lewis Hamilton overtook red bull’s Max Verstappen in the final moments of the Formula 1 Hungarian Grand Prix to win the title. He outpaced Max Verstappen to the second spot. This is Lewis Hamilton’s 7th victory at the Hungaroring (motorsport race track in Mogyród, Hungary, where formula 1 Hungarian Grand Prix is held) and also 81st of his career. Ferrari’s Sebastian Vettel and Charles Leclerc took third and fourth spot respectively. The Hungarian Grand Prix called as Magyar Nagydíj in Hungary.
  49. Name the Indian wrestler, who won the gold medal in women’s 53kg category in the Poland Open Wrestling Tournament in Warsaw, Poland.
    A. Babita Kumari
    B. Vinesh Phogat
    C. Sakshi Malik
    D. Kavita Devi
    Correct Answer
    Answer – B. Vinesh Phogat
    Explanation: 24-year-old Vinesh Phogat won her 3rd consecutive gold in women’s 53kg category in the Poland Open Wrestling Tournament in Warsaw, the capital of Poland. She defeated wrestler Roksana of Poland by 3-2. She had won gold at the Grand Prix of Spain and at the Yasar Dogu International at Istanbul, Turkey in July 2019
  50. Which government body will become paperless from the next session?
    A. Lok Sabha
    B. Rajya Sabha
    C. Election Commission of India
    D. Both 1 & 2
    Correct Answer
    Answer – A. Lok Sabha
    Explanation: On July 31, 2019, Speaker of Lok Sabha, Om Birla announced that the Lower House (Lok Sabha) will become paperless from the next session. It will save crores of rupees to the exchequer/ national treasury.
  51. Name the Indian Cricketer, who was conferred with Bharat Gaurav Award 2019.
    A. Sourav Ganguly
    B. Sachin Tendulkar
    C. Kapil Dev
    D. Sunil Gavaskar
    Correct Answer
    Answer – C. Kapil Dev
    Explanation: On August 1, 2019, Former Indian cricketer Kapil Dev was conferred with Bharat Gaurav Award 2019 on the 99th foundation day of East Bengal Club, the Kolkata soccer giants, at the award ceremony held at Netaji Indoor Stadium, Kolkata, West Bengal.Kapil Dev. Footballer Bhaichung Bhutia was honored with the ‘Identifying and Nurturing the Icon’ award. Former India captains Manoranjan Bhattacharya and Bhaskar Ganguly were conferred with a lifetime achievement award. Iconic footballer P.K. Banerjee was conferred with the ‘Coach of Coaches’ award. Laldanmawia Ralte conferred with ‘Best Footballer of the Year’ award.
  52. By using which method, Indus Valley inscriptions were written as per research paper titled “Interrogating Indus inscription to unravel their mechanism of meaning conveyance” written by Ms. Bahata Ansumali Mukhopadhyay?
    A. Allograph
    B. Logograph
    C. Ideogram
    D. Semasiograph
    Correct Answer
    Answer – B. Logograph
    Explanation: A research has found that a majority of the Indus Valley inscriptions were written logographically i.e by using word signs and not by using phonograms i.e speech sounds units. It was published in a Nature group journal Palgrave Communications.The research paper was titled as “Interrogating Indus inscription to unravel their mechanism of meaning conveyance”. The author of the paper is Ms. Bahata Ansumali Mukhopadhyay.The inscriptions can be compared to the structured messages found on stamps, coupons, tokens and currency coins of modern times. The seals were inscribed with Proto-Dravidian or Proto-Indo-European names of the seal-owners.
    Current Affairs GK MCQ: 1-7 August 2019
  53. Name the mobile app launched by Minister for Earth Science, Science, and Technology Dr. Harsh Vardhan to help farmers.
    A. HelpFarmers
    B. Landmann
    C. Agriculture
    D. Meghdoot
    Correct Answer
    Answer – D. Meghdoot
    Explanation: The app will provide forecast relating to temperature, rainfall, humidity, and wind speed and direction, which play critical roles in agricultural operations. It also gives advisories to farmers on how to take care of the crops and livestock. Information given by the app is in the form of images, maps, and pictures. The app is available on Google Play Store & it also been integrated with WhatsApp and Facebook to help farmers share advisories with them. The app would be available for 150 districts in different parts of the country & It will be extended to other parts of the country in a phased manner.
  54. Expand PRAGATI?
    A. Pro-Active Growth and Target Inflation
    B. Pro-Active Growth and Transaction Interest
    C. Pro-Active General and Trade Implementation
    D. Pro-Active Governance and Timely Implementation
    Correct Answer
    Answer – D. Pro-Active Governance and Timely Implementation
    Explanation: The full form of PRAGATI is Pro-Active Governance and Timely Implementation.
  55. Name the founder of the largest coffee chain in India, Cafe Coffee Day(CCD), who passed away recently.
    A. V. G. Siddhartha Hegde
    B. Harshad Mehta
    C. Harivansh Rai Bachchan
    D. B.M. Khaitan
    Correct Answer
    Answer –  A. V. G. Siddhartha Hegde
    Explanation: Indian billionaire and a founder of the largest coffee chain in India, Cafe Coffee Day(CCD), V. G. Siddhartha Hegde has been found dead on the banks of the Netravati river near Mangaluru. Siddhartha was the son-in-law of former Karnataka chief minister SM Krishna. Hailing from the Chikmagalur district of Karnataka, he established Cafe Coffee Day in 1996, which is an Indian café chain owned by Coffee Day Global Limited serves 1.8 billion cups of coffee, annually, in six countries like Malaysia, Egypt, the Czech Republic, and Austria.

Current Affairs GK MCQ: 1-7 August 2019 PDF Download Link below

Read more:

Facebook Comments