Bengali Current Affairs GK: 1-7 August 2019

Bengali Current Affairs GK: 1-7 August 2019

Bengali Current Affairs GK: 1-7 August 2019

Here are the most Important Bengali Current Affairs GK: 1-7 August 2019

Bengali Current Affairs GK: 1-7 August 2019 Quiz in Bengali Language PDF Free Download for WBCS, SSC, IBPS (Clerk & PO), Rail (Gr. D, ASM, TTE), Food Sub Inspector, WB Police, Gram Panchayat, Postal Assistant, Agriculture, Court, PSC, LIC, CMAT and all other competitive exams.

বিগত ৬ মাসের ১০০০+ গুরুত্বপূর্ণ কারেন্ট অ্যাফেয়ার্স ডাউনলোড: Click Here

Bengali Current Affairs GK: 1-7 August 2019

  1. কোন দেশ রাষ্ট্রপতি রাম নাথ কোবিন্দকে তাদের সর্বোচ্চ পুরষ্কার ‘ন্যাশনাল অর্ডার অফ মেরিট’ দিয়ে সম্মানিত করেছে?
    A. Ghana
    B. Guinea
    C. The Gambia
    D. Benin
    Correct Answer
    B. Guinea
    Explanation: The President of Guinea, Alpha Condé conferred ‘The National Order of Merit’, its highest award to President Ram Nath Kovind. He was awarded for his contribution to overall relations and development of mutual cooperation between India and Guinea.
  2. কোন ভারতীয় সাংবাদিককে সম্মানিত রেমন ম্যাগসেসে পুরষ্কারের জন্য নামকরণ করা হয়েছে?
    A. সুধীর চৌধুরী
    B. রবিশ কুমার
    C. অর্ণব গোস্বামী
    D. অমিশ দেবগণ
    Correct Answer
    B. রবিশ কুমার
    Explanation: Kumar is among the five recipients of the 2019 Magsaysay award. The four other winners are: Ko Swe Win (Myanmar), Angkhana Neelapaijit (Thailand), Raymundo Pujante Cayabyab (Philippines), Kim Jong-Ki (South Korea)
    Ramon Magsaysay Award is regarded as the Asian version of the Nobel Prize.
  3. ভারত সরকার কর্তৃক কোন অনুচ্ছেদ বাতিল করা হয় যা জম্মু ও কাশ্মীরকে বিশেষ মর্যাদা দেয়?
    A. Article 350 and 31A
    B. Article 370 and 31A
    C. Article 350 and 35A
    D. Article 370 and 35A
    Correct Answer
    D. Article 370 and 35A
    Explanation: On August 5, 2019, Government announced to repeal Article 370 [except the first clause 370 (1)] and Article 35A which grants special status to Jammu and Kashmir (J&K).
  4. কে রাজ্যসভায় জম্মু ও কাশ্মীর পুনর্গঠন বিল, ২০১৯ প্রবর্তন করেন যা জম্মু ও কাশ্মীর রাজ্যটিকে দুটি কেন্দ্রশাসিত অঞ্চল-জম্মু- কাশ্মীর এবং লাদাখকে বিভক্ত করে?
    A. নিতিন গডকরি
    B. অমিত শাহ
    C. রাজনাথ সিং
    D. রবি শঙ্কর প্রসাদ
    Correct Answer
    B. অমিত শাহ
    Explanation: Home Minister Amit Shah announced to bifurcate the state into 2 Union Territories – Jammu and Kashmir.
  5. বিভাজনের পরে নতুন গঠিত কোন কেন্দ্রশাসিত অঞ্চলটির দিল্লি এবং পুডুচেরির মতো আইনসভা থাকবে?
    1) Jammu and Kashmir
    2) Ladakh
    3) Both 1 & 2
    4) Either 1 & 2
    Correct Answer
    Answer – A. Jammu and Kashmir
    Explanation: Home Minister Amit Shah announced to bifurcate the state into 2 Union Territories – Jammu and Kashmir, which will have a legislature like Delhi and Puducherry, and Ladakh, which will be without a legislature like Chandigarh
  6. লোকসভা সম্প্রতি ___________________ পাস করেছে, যা বাণিজ্যিক সারোগেসি নিষিদ্ধ করার চেষ্টা করে।
    A. Surrogacy (Regulation) Bill, 2019

    B. Surrogacy (Regulation) Bill, 2016
    C. Child Surrogacy (Regulation) Bill, 2019
    D. Altruistic Surrogacy (Regulation) Bill, 2019
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Surrogacy (Regulation) Bill, 2019
    Explanation: This bill regulates altruistic surrogacy and prohibits commercial surrogacy. It provides for constituting: National Surrogacy Board, State Surrogacy Boards. According to the bill, “Surrogacy is a practice where a woman gives birth to a child for an eligible couple and agrees to hand over the child to them after birth.
  7. ভারত ছাড়ো আন্দোলন, কখনও কখনও খবরে দেখা যায়, মহাত্মা গান্ধী কত সালে চালু করেছিলেন?
    A. 8th August 1942
    B. 9th August 1940
    C. 12th August 1934
    D. 15th August 1947
    Correct Answer
    Correct Answer – A. 8th August 1942
    Explanation: On 8th August 1942, Mohandas Karamchand Gandhi launched the ‘Quit India’ movement. The movement was followed, nonetheless, by large-scale violence too. On this day, Gandhiji gave the famous clarion call of ‘Do or Die’ to all Indians.
  8. অলিম্পিকের মতো আন্তর্জাতিক ইভেন্টের জন্য চন্দ্রপুর ও গদচিরোলির অ্যাথলিটদের প্রশিক্ষণ দেওয়ার জন্য “মিশন শক্তি” সম্প্রতি কোথায় চালু করা হল?
    A. গোয়া
    B. মহারাষ্ট্র
    C. তামিলনাডু
    D. কেরল
    Correct Answer
    B. মহারাষ্ট্র
    Explanation: This mission aims to groom tribal students from 2 tribal-dominated districts for Olympic 2024. It is an initiative by Maharashtra minister Sudhir Mungantiwar.
  9. অঞ্চলটি তৈরি করার পরে নিম্নলিখিত কোনটি দেশের বৃহত্তম কেন্দ্রশাসিত অঞ্চল (Union Territory) হবে?
    A. লাদাখ
    B. জম্মু ও কাশ্মীর
    C. দিল্লী
    D. লক্ষ্যদ্বীপ
    Correct Answer
    B. জম্মু ও কাশ্মীর
    Explanation: By revoking Article 370, the NDA government proposed that J&K be bifurcated into 2 separate UTs of Jammu and Kashmir and Ladakh. With the addition of 2 new UTs, its total number will go up to 9.
  10. ISRO কোথায় মহাকাশ পরিস্থিতি সচেতনতা নিয়ন্ত্রণ কেন্দ্রের ভিত্তি প্রস্তর স্থাপন করেছে?
    A. বেঙ্গালুরু
    B. হাইদ্রাবাদ
    C. পুনে
    D. পুরি
    Correct Answer
    A. বেঙ্গালুরু
    Explanation: The control center would facilitate the intensified activities foreseen for SSAM (Space Situational Awareness & Management). It would enable research activities pertaining to active debris removal.
  11. ক্রিকেট অ্যাসোসিয়েশন অফ বেঙ্গল (CAB) কাকে লাইফটাইম অ্যাচিভমেন্ট অ্যাওয়ার্ড দিল?
    A. সৌরভ গাঙ্গুলি
    B. অরুণ লাল
    C. রমেশ চাঁদ
    D. রাহুল দ্রাবিড়
    Correct Answer
    B. অরুণ লাল
  12. নাভেগাঁও জাতীয় উদ্যান, কখনও কখনও খবরে দেখা যায়, এটি কোথায় অবস্থিত?
    A. মহারাষ্ট্র
    B. গুজরাট
    C. কেরল
    D. উড়িষ্যা
    Correct Answer
    A. মহারাষ্ট্র
    Explanation: It is located in the eastern part of Maharashtra state. It was declared as a National park in the year of 1975. The name “Navegaon” comes from the word Nave + gaon.
  13. সাংগাই উত্সব, কখনও কখনও খবরে দেখা যায়, কোন রাজ্যে উদযাপিত হয়?
    A. আসাম
    B. মনিপুর
    C. অরুণাচল প্রদেশ
    D. কেরল
    Correct Answer
    B. মনিপুর
    Explanation: It is an annual cultural festival organized by Manipur Tourism Department every year. This aims to promote Manipur as a world-class tourism destination. It showcases the best of what the state has to offer to the world.
  14. কোন রাজ্য মব লিচিংয়ের মামলায় দোষী সাব্যস্ত হওয়া ব্যক্তিদের জন্য যাবজ্জীবন কারাদণ্ড এবং 1 লক্ষ থেকে 5 লক্ষ টাকার জরিমানার আইন পাস করেছে?
    A. পাঞ্জাব
    B. দিল্লী
    C. মহারাষ্ট্র
    D. রাজস্থান
    Correct Answer
    D. রাজস্থান
    Explanation: ‘The Rajasthan Protection from Lynching Bill, 2019’ was introduced by Parliamentary Affairs Minister Shanti Dhariwal. The Bill also empowers the state police chief to appoint a state coordinator to prevent the lynching incidents.
  15. কখনও কখনও খবরে দেখা যায় হিরোশিমা দিবস, এটি কবে পালন করা হয়?
    A. August 4
    B. August 6
    C. August 8
    D. August 10
    Correct Answer
    Correct Answer – B. August 6
    Explanation: During WWII, on August 6, 1945, in Hiroshima, more than a quarter of a million people died due to the nuclear bomb explosion by the USA. After three days another atomic bomb was dropped in Nagasaki.
  16. ‘মাচাইল মাতা যাত্রা’, কখনও কখনও খবরে দেখা যায়, কোন রাজ্যে প্রতিবছর আয়োজিত হয়?
    A. জম্মু ও কাশ্মীর
    B. হিমাচল প্রদেশ
    C. উত্তরপ্রদেশ
    D. পশ্চিমবঙ্গ
    Correct Answer
    A. জম্মু ও কাশ্মীর
    Explanation: Due to security reasons, ‘Machail Mata Yatra’ in Kishtwar district of Jammu and Kashmir has been suspended. It was scheduled to end on September 5.
  17. নিম্নলিখিত কোন কোম্পানিটি ‘Samarth’ প্রকল্প  চালু করার ঘোষণা করেছে – একটি যুগান্তকারী উদ্যোগ যা ভারতের কারিগর, তাঁতি এবং হস্তশিল্পের প্রযোজকদের ইকমার্সে প্লাটফর্ম দেওয়ার একটি প্রচেষ্টা?
    A. Flipkart
    B. Amazon
    C. Walmart
    D. Infosys
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Flipkart
    Explanation: The initiative will open up national market access for these underserved communities. To boost entrepreneurship, it will leverage increasing internet penetration in rural India.
  18. কোন দেশ সম্প্রতি শিখ ভক্তদের জন্য ঐতিহাসিক চৌবা সাহেবের গুরুদ্বার খুলে দিল?
    A. ভারত
    B. আফগানিস্তান
    C. পাকিস্তান
    D. শ্রীলঙ্কা
    Correct Answer
    C. পাকিস্তান
    Explanation: The gurdwara in situated in the Jhelum district of Punjab province (Pakistan). It was commissioned by Maharaja Ranjit Singh. The gurdwara was completed in 1834.
  19. Reserve Bank of India (RBI) Money Museum নিম্নলিখিত কোন শহরে অবস্থিত?
    A. কলকাতা
    B. গুয়াহাটি
    C. পাটনা
    D. বারানসি
    Correct Answer
    A. কলকাতা
    Explanation: Its main attention is a huge tree made using defunct coins and demonetized notes. Besides 3 sections, there is an interactive games center for kids too to promote financial literacy.
    Bengali Current Affairs GK: 1-7 August 2019
  20. আন্তর্জাতিক সম্প্রচার সম্মেলন পুরষ্কার অনুষ্ঠানে IBC এর সর্বোচ্চ সম্মান, International Honor for Excellence কে পেলেন?
    A. Andy Serkis
    B. Peter Jackson
    C. James Cameron
    D. Jeffrey Katzenberg,
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Andy Serkis
    Explanation: Today, Serkis is best known for his performance capture roles. His greatest achievement is in making the shift from mere motion capture towards a combination of technology.
  21. পুরুষ অভিভাবকের অনুমতি ছাড়াই কোন দেশের মহিলাদের বিদেশে যাওয়ার অনুমতি দেওয়া হল?
    A. পাকিস্তান
    B. ইরাক
    C. সিরিয়া
    D. সৌদি আরব
    Correct Answer
    D. সৌদি আরব
    Explanation: The new rule allows women over the age of 21, to apply for a passport without authorization. Notably, the kingdom has recently eased other long-standing social restrictions on women.
  22. শাওলা তেজা সিংহ মন্দির, কখনও কখনও খবরে দেখা যায় এটি কোথায় অবস্থিত?
    A. কম্বোডিয়া
    B. মায়ানমার
    C. শ্রীলঙ্কা
    D. পাকিস্তান
    Correct Answer
    D. পাকিস্তান
    Explanation: It is an ancient Hindu temple located in Pakistan’s Sialkot city. Built by Sardar Teja Singh, it is dedicated to Hindu deity Shiva. It has been re-opened for devotees recently by Pakistan.
  23. কোন দেশ সরকারী ভবনে এবং পরিবহণে বোরকার মতো মুখ ঢাকা পোশাক নিষিদ্ধ করেছে?
    A. নেদারল্যান্ড
    B. ক্রয়েশিয়া
    C. জাপান
    D. নিউজিল্যান্ড
    Correct Answer
    A. নেদারল্যান্ড
    Explanation: The move appeared to be unpopular with the general public in the Netherlands.  Between 200 and 400 women are estimated to wear a burqa or niqab. The legislation was passed in June last year.
  24. 2018 সালের বিশ্বব্যাংকের গ্রস ডোমেস্টিক প্রোডাক্ট (GDP) র‌্যাঙ্কিং অনুসারে এখন সপ্তম বৃহত্তম অর্থনীতি কোনটি?
    A. ফ্রান্স
    B. ভারত
    C. ইউনাইটেড কিংডম
    D. কানাডা
    Correct Answer
    B. ভারত
    Explanation: In 2018, India’s GDP was $2.72 trillion, according to the World Bank’s Gross Domestic Product (GDP) rankings. It is worth noting that India has set the target of becoming a $5 trillion economy in GDP terms by 2024.
  25. ভারত সম্প্রতি কোন রাজ্যে থেকে সমস্ত আবহাওয়া এবং সমস্ত অঞ্চলে কার্যকারী Quick Reaction Surface-to-Air Missile (QRSAM) সফলভাবে পরীক্ষা করলো?
    A. অন্ধ্র প্রদেশ
    B. তামিল নাডু
    C. উড়িষ্যা
    D. কেরল
    Correct Answer
    C. উড়িষ্যা
    Explanation: The missile can be mounted on a truck and stored in a canister. QRSAM uses solid-fuel propellant and has a range of 25-30 km. It is worth noting that the state-of-the-art missile has been developed by DRDO for the India Army.
  26. মব লিঞ্চিংয়ের বিরুদ্ধে লড়াই করার জন্য গত বছর গঠিত মন্ত্রী গোষ্ঠীর সচিব কে হলেন?
    A. অরুণ জেটলি
    B. অমিত শাহ
    C. জিতেন্দ্র সিং
    D. রাজীব কুমার
    Correct Answer
    B. অমিত শাহ
    Explanation: Since the GoM was position-specific, there was no need to reconstitute it. Last week the SC issued a notice to seek the implementation of its July 2018 judgment to combat the crime of lynching.
  27. ইউনাইটেড কিংডম ভিত্তিক Institution of Structural Engineers (IStructE) এর ‘The Structural Awards 2019’ এর নিম্নলিখিত কোনটি তালিকাভুক্ত হয়েছে?
    A. তাজ মহল
    B. লাল কিল্লা
    C. ভারত গেট
    D. স্ট্যাচু অফ ইউনিটি
    Correct Answer
    D. স্ট্যাচু অফ ইউনিটি
    Explanation: It is among the 49 structures that will vie for the prestigious award. The statue has been designed by architect Ram Suthar. It has been built by Larsen and Toubro (L&T).
  28. Darvaza gas crater, যেটি স্থানীয়ভাবে “Door to Hell” নামেও পরিচিত, এটি কোথায় অবস্থিত?
    A. কাজাখস্থান
    B. ভারত
    C. তুর্কমেনিস্থান
    D. পোল্যান্ড
    Correct Answer
    C. তুর্কমেনিস্থান
    Explanation: the Karakum Desert is the home to the strange human-made natural site. It was created in the 1970s when a drilling rig accidentally punched into a massive underground natural gas cavern. Since 1971, it has now been burning non-stop.
  29. বেঙ্গালুরু ভিত্তিক হিন্দুস্তান অ্যারোনটিকস লিমিটেডের পরিচালক (অপারেশনস) হিসাবে কে দায়িত্ব গ্রহণ করেছেন?
    A. সুনীল কুমার
    B. এম এস ভেলপারী
    C. রোহিত চৌধুরী
    D. হানসা বনসল
    Correct Answer
    B. এম এস ভেলপারী
    Explanation: Velpari joined HAL as a management trainee in 1985. Notably, he was instrumental in the sustained growth of LCA production (from 2015-16 to 2018-19).
  30. কোন রাজ্য বিশ্বের প্রথম অতি-দ্রুত হাইপারলুপ প্রকল্প তৈরির জন্য $10-বিলিয়ন পরিকল্পনার অবকাঠামো প্রকল্পের স্থিতি দিয়েছে?
    A. গুজরাট
    B. মহারাষ্ট্র
    C. কেরল
    D. তামিল নাডু
    Correct Answer
    B. মহারাষ্ট্র
    Explanation: The project is expected to cost about 700 billion rupees. It aims to link the financial hub of Mumbai with the neighboring city of Pune.  Notably, the route from Mumbai to Pune is one of India’s busiest (roughly 75 million passenger journeys every year).
  31. নীচের রাজ্যগুলির মধ্যে কোথায় সম্প্রতি “ভালি ডিকরি যোজনা” ’চালু করা হয়েছে?
    A. গুজরাট
    B. মহারাষ্ট্র
    C. রাজস্থান
    D. উত্তরপ্রদেশ
    Correct Answer
    A. গুজরাট
    Explanation: Vhali Dikri Yojna is a cash incentive scheme for every girl child born in the state. The State Government will pay:
    • Rs. 4,000 to every girl child (at the time of admission to Standard 4th)
    • Rs. 6,000 (at the time of taking admission to Standard IX)
    • Rs. 1-lakh (at the time of taking admission for higher education at the age of 18)
    • Another Rs. 1 lakh (at the time of marriage)
    Bengali Current Affairs GK: 1-7 August 2019
  32. সম্প্রতি সম্মানিত উদ্যোক্তা পুরষ্কার (Entrepreneur Award) 2019 দিয়ে কাকে পুরস্কৃত করা হল?
    A. রুহান রাজপুত
    B. সিড শর্মা
    C. বিকাশ নাগপাল
    D. সুমিত মিশ্র
    Correct Answer
    A. রুহান রাজপুত
    Explanation: Rajput was acknowledged for his contributions and achievements in the business industry. He is the co-founder and Director of Einfolge Technologies Pvt Ltd.
  33. ___________ এবং অ্যাপোলো হসপিটালস গ্রুপ একটি জাতীয় ক্লিনিকাল সমন্বয় কমিটি (NCCC) গঠনের জন্য হাত মিলিয়েছে।
    A. Google India
    B. Microsoft India
    C. Facebook India
    D. MindTree
    Correct Answer
    Correct Answer – B. Microsoft India
    Explanation: The committee will work for the AI-powered Cardiovascular Disease Risk Score API. It will provide guidance on all cardiology and cardiovascular-related artificial intelligence projects.
  34. World Wide Web Day-
    A. August 1
    B. August 5
    C. August 7
    D. August 10
    Correct Answer
    Correct Answer – A. August 1
    Explanation: Tim Berners-Lee developed the World Wide Web in the year 1989. WWW has now become the principal means of transaction, interaction, and communication. Reportedly, the world’s first website was hosted on Berners-Lee’s NeXT computer.
  35. ভারতের বর্তমান Controller General of Accounts (CGA) এর নাম কি?
    A. গিরিরাজ প্রসাদ গুপ্ত
    B. রমেশ চাঁদ
    C. টি লক্ষ্মী
    D. শান্তা কুমার
    Correct Answer
    A. গিরিরাজ প্রসাদ গুপ্ত
    Explanation: CGA is the apex accounting authority under the Central Government. Sh. Gupta has worked at higher positions in CBDT, Ministry of Rural Development and Ministry of Finance.
  36. World Lung Cancer Day-
    A. 31st July
    B. 1st August
    C. 6th August
    D. 13th August
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 1st August
    Explanation: According to the American Lung Association (ALA), lung cancer is the most common cancer, accounting for 2.09 million cases in 2018. It aims to raise awareness of risks and increase early detection for the best possible outcomes.
  37. দিল্লির মুখ্যমন্ত্রী অরবিন্দ কেজরিওয়াল প্রতি মাসে ____ ইউনিট বা তার চেয়ে কম গৃহকর্মীদের জন্য নিখরচায় বিদ্যুৎ সরবরাহ ঘোষণা করেছেন।
    A. 100
    B. 200
    C. 350
    D. 500
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 200
    Explanation: This decision came less than 8 months ahead of polls in the national capital. While those consuming 201 to 401 units will continue to get a 50% power subsidy from the government.
  38. ই-গভর্নেন্স 2019 এর 22 তম জাতীয় সম্মেলন _______ এ অনুষ্ঠিত হবে।
    A. New Delhi
    B. Chandigarh
    C. Shillong
    D. Guwahati
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Shillong
    Explanation: This is the 1st time the event is being organized in the Northeastern region. This conference at Shillong is part of the DARPG’s 100 days initiatives in the new government. Its theme is ‘Digital India: Success to Excellence’.
  39. ভারতীয় রিজার্ভ ব্যাংক তার কেন্দ্রীয় বোর্ডে অর্থনৈতিক বিষয়ক সম্পাদক হিসেবে মনোনীত করেছে?
    A. অতনু চক্রবর্তী
    B. এস সি গর্গ
    C. শক্তি গোহিল
    D. রমেশ উজ্জ্বল
    Correct Answer
    A. অতনু চক্রবর্তী
    Explanation: The central government has recently appointed Atanu Chakraborty as the new economic affairs secretary. He is a 1985 batch Gujarat cadre IAS officer. Chakraborty successfully met the Rs 80,000 crore disinvestment target in FY19.
  40. কেন্দ্রীয় মন্ত্রিসভা সম্প্রতি UNISA-তে স্বাক্ষর করার অনুমোদন দিয়েছে। UNISA প্রসারিত করুন।
    A. United Nations Convention on International Settlement Agreements
    B. United Nations Convention on International Settler Agreements
    C. United Nations Conference on International Settlement Agreements
    D. United Nations Convention on Multi-National Settlement Agreements
    Correct Answer
    Correct Answer – A. United Nations Convention on International Settlement Agreements
    Explanation: The convention will boost the confidence of the investors. In addition to this, it would provide a positive signal about India’s commitment to adhere to international practice on ADR mechanism. The convention will be signed either in Singapore on August 7 or at UN HQ.
  41. One Nation-One Ration Card কার্ড প্রকল্পটি কত গুলি রাজ্যে একটি পরীক্ষামূলক ভিত্তিতে চালু করা হয়েছে?
    A. তিন
    B. চার
    C. ছয়
    D. আ
    Correct Answer
    B. চার
    Explanation: The system would enable beneficiaries to get their quota of grains from any ration shop of their own choice. These four states are as follows, where this system has been implemented on a pilot basis: Telangana, Andhra Pradesh, Maharastra, Gujarat.
  42. কাকে কাউন্টার টেরর ফোর্স NSG এর অতিরিক্ত দায়িত্ব দেওয়া হয়েছে?
    A. হর্ষ লুথরা
    B. অভিষেক শর্মা
    C. এস এস দেস্বাল
    D. আর তীর্থ
    Correct Answer
    C. এস এস দেস্বাল
    Explanation: The NSG DG post is occupied by an IPS officer. NSG was formed in 1984 as a “Special Operations Force”. They are also called Black Cats because of their black coloured drill cotton coveralls.
  43. “Tx2 Goal”, কখনও কখনও খবরে দেখা যায়, কত সালের মধ্যে বন্য বাঘের সংখ্যা দ্বিগুণ করার লক্ষ্য?
    A. 2020
    B. 2022
    C. 2024
    D. 2026
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 2022
    Explanation: Using a strategic & long term approach, Tx2 works across entire landscapes and encourages trans-boundary collaboration.
  44. __________ সম্প্রতি সিদ্ধার্থ সান্যালকে প্রধান অর্থনীতিবিদ এবং গবেষণা প্রধান হিসাবে নিযুক্ত করেছে।
    A. Bank of Baroda
    B. SBI
    C. Bandhan Bank
    D. ICICI Bank
    Correct Answer
    Correct Answer – C. Bandhan Bank
    Explanation: Sanyal will spearhead the bank’s research and business strategy. Before this, he was with Barclays, Reserve Bank of India and Edelweiss Capital.
  45. World Day Against Trafficking in Persons-
    A. 28th July
    B. 30th July
    C. 3rd August
    D. 8th August
    Correct Answer
    Correct Answer – B. 30th July
    Explanation: Since 2003, around 225,000 victims of trafficking have been detected worldwide. In 2013, the UN General Assembly adopted a resolution for this day. Globally, an estimated 40.3 million people are entrapped in modern slavery.
  46. সম্মান হত্যার বিরুদ্ধে যাবজ্জীবন কারাদণ্ড থেকে মৃত্যুদণ্ড পর্যন্ত শাস্তি রয়েছে এমন একটি আইন নিম্নলিখিত রাজ্যের মধ্যে কোনটি বিল পাস করেছে?
    A. Rajasthan
    B. Maharashtra
    C. Punjab
    D. MP
    Correct Answer
    Correct Answer – A. Rajasthan
    Explanation: The bill titled, ‘Rajasthan Prohibition of Interference with the Freedom of Matrimonial Alliances in the Name of Honour and Tradition Bill, 2019’ was recently passed, which was introduced by minister Shanti Dhariwal in the House. According to National Crime Records Bureau (NCRB) figures: 28 cases in 2014, 251 cases in 2015, 77 cases in 2016 were reported with motive as honour killing.
  47. হাঙ্গেরিয়ান গ্র্যান্ড প্রিক্স 2019 কে জিতল?
    A. Charles Leclerc
    B. Sebastian Vettel
    C. Max Verstappen
    D. Lewis Hamilton
    Correct Answer
    Answer – D. Lewis Hamilton
    Explanation: Mercedes’ Lewis Hamilton overtook red bull’s Max Verstappen in the final moments of the Formula 1 Hungarian grand prix to win the title. He outpaced max verstappen to the second spot.This is Lewis Hamilton’s 7th victory at the Hungaroring (motorsport race track in Mogyród, Hungary, where formula 1 Hungarian grand prix is held) and also 81st of his career.Ferrari’s Sebastian Vettel and Charles Leclerc took third and fourth spot respectively.The Hungarian Grand Prix called as Magyar Nagydíj in Hungary.
  48. পোল্যান্ডের ওয়ার্সায় পোল্যান্ড ওপেন রেসলিং টুর্নামেন্টে মহিলাদের 53 কেজি বিভাগে স্বর্ণপদক জিতলেন কোন ভারতীয় কুস্তিগীর?
    A. ববিতা কুমারী
    B. ভিনেশ ফোগাট
    C. সাক্ষী মালিক
    D. কবিতা দেবী
    Correct Answer
    B. ভিনেশ ফোগাট
    Explanation: 24-year-old Vinesh Phogat won her 3rd consecutive gold in women’s 53kg category in the Poland Open Wrestling Tournament in Warsaw, the capital of Poland. She defeated wrestler Roksana of Poland by 3-2. She had won gold at the Grand Prix of Spain and at the Yasar Dogu International at Istanbul, Turkey in July 2019
  49. পরবর্তী অধিবেশন থেকে কোন সরকারী সংস্থা কাগজবিহীন হয়ে উঠবে?
    A. Lok Sabha
    B. Rajya Sabha
    C. Election Commission of India
    D. Both 1 & 2
    Correct Answer
    Answer – A. Lok Sabha
    Explanation: On July 31, 2019, Speaker of Lok Sabha, Om Birla announced that the Lower House (Lok Sabha) will become paperless from the next session. It will save crores of rupees to the exchequer/ national treasury.
    Bengali Current Affairs GK: 1-7 August 2019
  50. ভারত গৌরব পুরষ্কার 2019-এ ভূষিত হওয়া ভারতীয় ক্রিকেটারের নাম বলুন।
    A. সৌরভ গাঙ্গুলি
    B. সচিন টেন্ডুল্কর
    C. কপিল দেব
    D. এম এস ধোনি
    Correct Answer
    Answer – C. কপিল দেব
    Explanation: On August 1, 2019, Former Indian cricketer Kapil Dev was conferred with Bharat Gaurav Award 2019 on the 99th foundation day of East Bengal Club, the Kolkata soccer giants, at the award ceremony held at Netaji Indoor Stadium, Kolkata, West Bengal.Kapil Dev.Footballer Bhaichung Bhutia was honoured with the ‘Identifying and Nurturing the Icon’ award.Former India captains Manoranjan Bhattacharya and Bhaskar Ganguly were conferred with a lifetime achievement award. Iconic footballer P.K. Banerjee was conferred with the ‘Coach of Coaches’ award. Laldanmawia Ralte conferred with ‘Best Footballer of the Year’ award.
  51. কোন পদ্ধতিটি ব্যবহার করে, সিন্ধু উপত্যকার শিলালিপিগুলি শ্রীমতি বাহাত অনসুমালী মুখোপাধ্যায় রচিত “Interrogating Indus inscription to unravel their mechanism of meaning conveyance” শীর্ষক গবেষণাপত্র অনুসারে রচনা করা হয়েছিল?
    A. Allograph
    B. Logograph
    C. Ideogram
    D. Semasiograph
    Correct Answer
    Answer – B. Logograph
    Explanation: A research has found that a majority of the Indus Valley inscriptions were written logographically i.e by using word signs and not by using phonograms i.e speech sounds units. It was published in a Nature group journal Palgrave Communications.The research paper was titled as “Interrogating Indus inscription to unravel their mechanism of meaning conveyance”. The author of the paper is Ms. Bahata Ansumali Mukhopadhyay.The inscriptions can be compared to the structured messages found on stamps, coupons, tokens and currency coins of modern times.The seals were inscribed with Proto-Dravidian or Proto-Indo-European names of the seal-owners.
  52. কৃষকদের সহায়তার জন্য আর্থ বিজ্ঞান, বিজ্ঞান ও প্রযুক্তি মন্ত্রী ডঃ হর্ষ বর্ধনের দ্বারা চালু করা মোবাইল অ্যাপটির নাম কী?
    A. HelpFarmers
    B. Landmand
    C. Agriculture
    D. Meghdoot
    Correct Answer
    Answer – D. Meghdoot
    Explanation: The app will provide forecast relating to temperature, rainfall, humidity, and wind speed and direction, which play critical roles in agricultural operations. It also gives advisories to farmers on how to take care of the crops and livestock. Information given by the app is in the form of images, maps, and pictures. The app is available on Google Play Store & it also been integrated with WhatsApp and Facebook to help farmers share advisories with them. The app would be available for 150 districts in different parts of the country & It will be extended to other parts of the country in a phased manner.
  53. “PRAGATI” এর সম্পূর্ণ অর্থ হল-
    A. Pro-Active Growth and Target Inflation
    B. Pro-Active Growth and Transaction Interest
    C. Pro-Active General and Trade Implementation
    D. Pro-Active Governance and Timely Implementation
    Correct Answer
    Answer – D. Pro-Active Governance and Timely Implementation
    Explanation: The full form of PRAGATI is Pro-Active Governance and Timely Implementation.
  54. ভারতের বৃহত্তম কফি চেইন, ক্যাফে কফি ডে (CCD) এর প্রতিষ্ঠাতার নাম কি, যিনি সম্প্রতি প্রয়াত হয়েছেন?
    A. V. G. Siddhartha Hegde
    B. Harshad Mehta
    C. Harivansh Rai Bachchan
    D. B.M. Khaitan
    Correct Answer
    Answer –  A. V. G. Siddhartha Hegde
    Explanation: Indian billionaire and a founder of the largest coffee chain in India, Cafe Coffee Day(CCD), V. G. Siddhartha Hegde has been found dead on the banks of the Netravati river near Mangaluru. Siddhartha was the son-in-law of former Karnataka chief minister SM Krishna. Hailing from the Chikmagalur district of Karnataka, he established Cafe Coffee Day in 1996, which is an Indian café chain owned by Coffee Day Global Limited serves 1.8 billion cups of coffee, annually, in six countries like Malaysia, Egypt, the Czech Republic, and Austria.

Bengali Current Affairs GK: 1-7 August 2019 PDF Download Link below

Read More:

 

Facebook Comments